Špansko Tužilaštvo od Vrhovnog suda traži izricanje zatvorskih kazni za čelnike Barcelone zbog prevare i pronevjere poreza pri realizaciji transfera brazilskog fudbalera Neymara.

Tužilaštvo je okončalo istražni postupak, a danas je od Vrhovnog suda Španije zatražilo izricanje zatvorske kazne u trajanju od 2 godine i 3 mjeseca za predsjednika Barcelone Josepa Maria Bartomeua i kaznu zatvora u trajanju od 7 godina za bivšeg predsjednika tog katalonskog kluba Sandra Rosella.

Također se traži da Barcelona plati i novčanu kaznu u vrijednosti od 33 miliona eura.

Bartomeu je na čelu Bacelone naslijedio Rosella poslije ostavke u januaru 2014. godine, nakon što je osumnjičen i postao predmet istrage zbog fabrikovanja informacija u cilju skrivanja cijene transfera.

Rosell je po dolasku Neymara iz Santosa ljeta 2013. godine saopćio da je transfer koštao 57 miliona eura, da bi njegov nasljednik Bartomeu kasnije kazao da se radi o 86,2 miliona eura. Španski mediji tvrde da je transfer iznosio čak 94,8 miliona eura kada se uzmu u obzir i naknade posrednicima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

Iz Barcelone tvrde da nije bilo nezakonitih radnji i da je neprihvatljiv napad te vrste na renomirani klub. Sportski analitičari u Španije mišljenja su da iza cijelog procesa stoji rukovodstvo  Reala iz Madrida, inače ljutog rivala Barcelone.

KOMENTARI:
Loading...