26.4 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 16 Juna, 2021

Spahićev lažni potpis korišten za poreznu prevaru u Španiji

Špansko državno tužilaštvo optužilo je visopozicioniranu zaposlenicu španske porezne uprave, te još tri osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 6,2 miliona eura preko lažiranog povrata poreza sportistima, među kojima je i bivši kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić.

Među sportistima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog budžeta na privatne račune, pored Spahića, nalaze se i bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Dontaye Draper i slovenski košarkaš Mirza Begić, navedeno je u optužnici na 26 stranica čija je kopija u posjedu Hine.

Zaposlenica porezne uprave Leonor Sanchez-Caballero optužena je da je u saradnji s trojicom muškaraca, od kojih su dvojica advokati, iskoristila povjerljive podatke na temelju kojih su oni falsificirali dokumente, potpise sportista i isplatne naloge u periodu od februara 2015. do novembra 2016. godine.

Spahić je od 2011. do 2013. godine bio igrač Seville, a u njegovo ime je 24. juni 2016. zatražen povrat poreza u iznosu od 214.505 eura uz imitaciju njegovog potpisa, te certifikata s poreznim prebivalištem u Rusiji.

Državno tužilaštvo zatražilo je za svakoga od njih zatvorske kazne od po sedam godina i novčane kazne, a također na određeno vrijeme zabranu obnašanja javnih dužnosti i primanja državnih pomoći ili subvencija. Optuženi nisu bili dostupni za komentar.

Nepoznato je kada će se održati ročište na sudu u Madridu.

Podsjetimo, Spahić je nedavno imao saobraćajnu nesreću u kojoj je teže povrijeđen, ali na svu sreću nije bio životno ugrožen, a nakon toga je operisan i oporavlja se na KCUS-u.

قالب وردپرس

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci