U 2021. godini, najljepša sportska priča u BiH, održat će takmičenja u 45 bh. gradova, a pravo učešća ove godine imaju dječaci i djevojčice 2006. godište i mlađi. Specijalni partner Igara ove godine je Olimpijski komitet BiH s kojim mališani na terenima kroz BH Telecom Sportske igre mladih turneju radosti, uče o načelima olimpizma te zdravom načinu života.

Igre uz finansijsku podršku USAID-a, nastavljaju realizirati projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, s ciljem učenja o toleranciji, poštivanju različitosti i fair playu.

Putovanje Plazma Sportskih igara mladih je nastavljeno u Velikoj Kladuši gdje su mališani učestvovali u nogometnom turniru za mlađu i stariju kategoriju. Takmičenja u Krajini su održana zahvaljujući podršci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, a ekipe NK “Krajiški plavi” i ONŠ “Kladuša 2008” ostvarile su plasman na polufinalno takmičenje koje će se održati u Bihaću.

– Osvojili smo prvo mjesto na Coca-Cola Cupu i mnogo se radujemo polufinalnom turniru u Bihaću. Nadamo se da ćemo i tamo biti jednako uspješni, te izboriti plasman na Veliko finale u Sarajevo –  rekao je Amar Grahović, kapiten ekipe NK “Krajiški plavi”.

U Ljubuškom su u prethodnom periodu, po prvi put, održana takmičenja Igara u pojedinačnim sportovima, a ovaj put djevojčice i dječaci iz ovog grada su imali zadatak pokazati šta znači biti timski igrač i koliko je važan fair play na terenu. U okviru Kinder Joy of moving Cupa, košarkaškog takmičenja, pobjedu su ostvarile ekipe “Brace” u muškoj i “Štrumfovi” iz Čapljine u ženskoj konkurenciji.

Pobjednici rukometnog takmičenja u Ljubuškom su ekipe RK Izviđač i HRK Grude.

– Radujemo se pobjedi na Podravka Cupu i nadamo se da ćemo uspjeti pobijediti i na polufinalu te ostvariti plasman u Sarajevo – istakla je Ana Vukoja, kapitenka ekipe HRK Grude.

Nakon Ljubuškog, šareni karavan Igara preselio se u Jablanicu, gdje su se dječaci i djevojčice takmičili u nogometu. Prvo mjesto na BH Telecom Cupu, u malom nogometu za mlađu kategoriju, osvojila je ekipa “Zmajevi”, koja će na polufinalnom turniru u Mostaru pokušati izboriti plasman na Veliko finale.

Ekipa MNK “Pionir” na čelu sa kapitenom Karić Kenanom, predstavljat će Jablanicu u okviru Coca-Cola Cupa u Mostaru.

Naredni grad domaćin Igara bio je Konjic, a mali nogometaši su pokazali zavidan talenat na terenu. Kao najbolje ekipe u ovom gradu pokazale su se ekipe “Bambinosi” i “Otpisani”.

– Radujemo se druženju u Mostaru na polufinalnom takmičenju i nadamo se dobrom uspjehu – kazao je Ensar Halilović, kapiten ekipe “Bambinosi”.

Naredni gradovi domaćini Plazma Sportskih igara mladih su Trebinje, Mostar i Široki Brijeg gdje će biti održana takmičenja u odbojci u okviru Vitalia Cupa za hercegovačku regiju.