Mirza Bašić plasirao se u polufinale ATP Challengera u Italiji savladavši Belgijanca Rubena Bemelmansa, 94. igrača svijeta i drugog nosioca sa 2:1 (4:6, 6:3, 6:2) nakon sat i 50 minuta igre.

Sarajlija je odigrao fenomenalan meč, posebno od sredine drugog i kroz cijeli treći set. Nakon što je izgubio prvi set, zaigrao je agresivno, servis je odlično funkcionisao, a posebno je dobar bio u igri sa osnovne linije odakle je, raznovrsnim udarcima, tjerao Belgijanca na greške. Još jednom je naš igrač pokazao kako mu ‘leže’ igrači iz top 100 te da je i njemu definitivno mjesto u društvu probranih.

U polufinalu igra protiv boljeg iz meča Michal Przysiezny (POL, 3. nosilac, 140 ATP) – Joshua Milton (GBR)

Sa nova 33 boda Bašić je već obezbijedio najbolji ranking u karijeri, negdje oko 170. pozicije.

Nakon izjednačene igre u prvom setu Belgijanac pravi break za vođstvo od 5:4, a potom uzima svoj servis i set sa 6:4.

Međutim, to nije uticalo na mirzu koji odlicno otvara drugi set, uzima svoj servis a potom pravi break na servis Belgijanca. Lako stiže do 3:0, a onda Bemelmans uzvraća i uzima tri gema za redom. Mirza potom uzima svoj servis, a onda opet ima tri vezane break lopte, koristu drugu i vodi sa 5:3. Potom uzima i slijedeći gem i poravnava na 1:1

Napada Mirza servis Bemelmansa odmah na staru odlučujućeg seta, sjanim smečem dolazi do break lopte, a onda na drugi servis reternira pod noge protivnika i vodi sa 1:0. Potvrda breaka slijedi u drugom gemu, a kod vođstva 4:2, ponovo lomi Belgijanca za velikih 5:2. Konačno, uzima svoj servis sa nulom za  6:2 i odličnu igru kruniše sjajnim trijumfom.

 

KOMENTARI:
Loading...