Šest od sedam država nastalih na tlu bivše Jugoslavije plasiralo se na Evropsko rukometno prvenstvo koje će se od 9. do 26. januara 2020. održati Austriji, Norveškoj i Švedskoj. Samo jedna nije, Kosovo.

Hrvatska je još ranije završila posao, a prvo mjesto u grupi zaključila je uvjerljivom pobjedom 28:19 nad Belgijom. Peti put na prvenstvo Starog kontinenta u rukometu igrat će i Crna Gora. Crnogorci su nakon senzacionalnog rušenja olimpijskih i svjetskih prvaka Danaca u odlučujućem meču razbili Ukrajinu 27:21 i uspjeli se plasirati na Euro uprkos šokantnom remiju na startu kod kuće protiv Farskih Ostrva.

Veliko je slavlje i u Bosni i Hercegovini koja će prvi put u istoriji igrati na Evropskom rukometnom prvenstvu. BiH je napravila veliko iznenađenje i kao gost bacila na koljena Češku 24:23, čime je osvojila treće mjesto u grupi 5 iza današnjeg rivala i Bjelorusije, ali će kao najbolja trećeplasirana ekipa na veliko takmičenje. Gol za istorijsku pobjedu nad Češkom 40 sekundi prije kraja zabio je Ivan Karačić, brat hrvatskog reprezentativca i evropskog prvaka s Vardarom Igora Karačića.

Srbija je veći dio utakmice imala sve u svojim rukama protiv Švicarske, a onda je minutu prije kraja gubila jedan razlike kod kuće. Međutim, uspjela je preokrenuti golom Nemanje Zelenovića. Švicarci su imali posljednji napad, a pogodili su prečku po isteku vremena iz prekida, pa je Srbija uz dosta sreće uspjela priključiti ostalim komšijama na Euru.

Ona je završila treća u grupi, ali i stigla do druge pozicije među trećeplasiranim ekipama i ostvarila cilj, dok su i Švicarci drugim mjestom u grupi također izborili plasman.

Sjeverna Makedonija je u sjajnoj utakmici svladala Grčku 27:23 te osvojila prvo mjesto grupe 3 ispred Islanda, dok je Slovenija pobjedom nad Estonijom 32:28 također osvojila prvo mjesto u grupi 4 ispred Latvije i Holandije. Kosovo je završilo na posljednjem mjestu u grupi 1 u kojoj su bili Njemačka, Poljska i Izrael.

Austrija, Norveška, Švedska, Španija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Danska, Mađarska, Latvia, Portugal, Francuska, Rusija, Češka, Bjelorusija, Poljska, Švicarska, Island, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Holandija i Ukrajina.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...