Schalke je u utorak u Madridu savladao Real sa 4:3 i tako se od Lige prvaka oprostio pobjedom. Među navijačima kluba iz Gelsenkirchena ostao je žal, ali daleko od toga da je pobjeda bila pirova.Njoj će se obradovati svi njemački klubovi, jer je Schalke uradio veliku stvar, kako za sebe tako i za njih. Naime, pobjedom u Madridu, Schalke je njemačkim klubovima donio dodatne bodove i sada je, po UEFA-inom koeficijentu, Bundesliga otišla na nedostižnu razliku u odnosu na Seriju A.

To znači da će Bundesliga i u idućoj sezoni dati četiri predstavnika u Ligi prvaka: tri prvoplasirana tima će se plasirati direktno, dok će četvrtoplasirani završiti u playoffu kvalifikacija.

Bundesliga ima koeficijent 78.129, što je svrstava na treće mjesto ove ljestvice. Na prvom se nalazi Primera (94.865) a zatim slijedi Premier liga (80.105), i to su uz Bundesligu jedine tri lige koje će dati četiri predstavnika u Ligi prvaka i dogodine.

Italijanska Seria A je četvrta liga svijeta sa koeficijentom 66.010, a dalje slijede portugalska (61.049), francuska (52.083), ruska (49.998)…

KOMENTARI:
Loading...