Na Face TV od marta vodit će emisiju “Top gol”, sportsku emisiju koja će trajati između 45 minuta i sat. A zašto nema novog Bahe, e pa nije lako. Ali i ne treba biti, svako treba imati svoj stil

Piše: Denis ZEBA

Sabahudin Topalbećirević dobro je poznato i drago ime svim ljubiteljima sporta u BiH. Jedan je od naših najboljih sportskih komentatora, veliki patriota i navijač svih bh. reprezentacija, ali i uspješnih sportista, koji to najbolje pokazuje u svakom prijenosu kada do maksimuma pokazuje svoje emocije. Povratak komentatora za pobjede, kako ga često zovu, i sportske emisije “Top gol” na male ekrane, obradovao je sve Bosance i Hercegovce.

Historijski događaji

Ova popularna emisija uskoro će se početi emitirati u programu Face TV, a jedan od najboljih sportskih komentatora u našoj zemlji, o čijim se prijenosima još uvijek priča, u razgovoru za Faktor govorio je o bogatoj karijeri na televiziji u kojoj je prenosio brojne historijske sportske događaje, saradnji sa Senadom Hadžifejzovićem, kolegama, planovima za budućnost…

– “Top gol” je autorska emisija nastala krajem 1998. Raduje me da smo Senad i ja ponovo zajedno, jer je ta godina bila najplodonosnija kada je BHT u pitanju. Imali smo sve, kada je sport u pitanju, četiri evropske nogometne lige, sve evropske kupove, najbolje filmove, emisije, obrazovni program, pa ako hoćete i dječiji program i tada najpopularnije “Teletabise”. Sjećam se da je tadašnji generalni direktor Miro Purivatra dolazio na montaže emisije “Top gol”, jer je želio da bude najbolja, i bila je – ističe Baho.

Otkriva nam kako bi emisija trebala trajati između 45 minuta i sat.

– Sigurno je da neće biti kraća od jednog nogometnog poluvremena. Prikazivat ćemo golove koje budemo uspjeli nabaviti od evropskih liga, zatim rubrike “Tri minute sa…” i “Gost Top gola”. Imat ćemo, naravno, i izbor najboljih golova protekle sedmice. Jedan dio emisije bit će posvećen i Premijer ligi BiH u manjem obliku, jer ćemo krenuti i sa sportskim pregledom. Emisija bi se trebala početi emitirati u programu Face TV početkom marta – kaže slavni sportski komentator.

O ponovnoj saradnji sa Hadžifejzovićem kaže da njihovo poznanstvo datira odavno te da su generalno uvijek dobro sarađivali.

– Bilo je i nesporazuma, što je i normalno u ovom poslu, ali on ima novinarsku žicu, prepoznaje dobre stvari, pa tako i sport, koji ga baš i nije puno interesovao do 1999. kada je prisustvovao možda i najvećem finalu Lige prvaka u historiji između Manchestera Uniteda i Bayerna. Pametnom dosta, i Senad je shvatio šta znači sport i kolika je gledanost. Mislim da se od tog trenutka njegov pogled na sport skroz promijenio. Zahvaljujući Face TV smo i vidjeli najveće pobjede u novijoj historiji našeg sporta – govori Baho.

Olimpijada u Pekingu

Ideja o državnoj televiziji na tri nacionalna kanala ga žalosti i čini bijesnim. Mišljenja je da nam je neophodna jaka državna televizija jer je ona garant opstojnosti BiH.

– Tamo radi puno poštenih i čestitih ljudi, vrijednih koji su iznijeli ogroman broj velikih projekata. Radio sam u najtežim uvjetima, ratnim, potom sam  bio aktivan na pokretanju FTV 2002. kada sam vodio prvi sportski blok u Dnevniku, a 2004. sam bio šef poola sa Anom Mirjanom Račanović u pokretanju današnjeg BHRT-a. Svoju akreditaciju za Olimpijske igre u Ateni sam dao Seadu Hadžijahiću, čovjeku koji me primio na TV, a ja sam ostao u Sarajevu. Tu televiziju smo branili, odbranili i stvorili i ona mora ostati i pored velikih grešaka koje su pojedinci pravili u hodu, pored mnogih sujeta i, nažalost, odlazaka ogromnog broja vrhunskog kadra. Mene za BHT vežu najbolje uspomene, a ja sam joj poklonio najvrijednije historijske prijenose naših timova i reprezentacija devedesetih i osam godina u 21. stoljeću. Nakon Olimpijade u Pekingu sam napustio TV jer to više nije bilo to, bar za mene – naglašava Sabahudin.

Rijetko komentariše kolege, a da li nekog iz mlađe generacije vidi kao nasljednika kaže:

– O kolegama sve najbolje. Svako radi onoliko koliko želi i može. Nažalost, imate novinara koji za 10, 15 godina nisu priloga uradili, čekaju prijenos, pokoje putovanje i tu se priča završava. A zašto nema novog Bahe, e pa nije lako. Ali i ne treba biti, svako treba imati svoj stil. Ima dobrih  kolega komentatora, da ih ne izdvajam, ali zaista to nije lagan posao jer vas svako živ komentariše i jer se naše greške najbolje vide. Treba brzo reagovati, emocije su ogromne, a svi misle da to i nije teško. E pa nije tako, pričati 100 minuta, držati koncentraciju nije lako – ističe Baho.

Idejni je tvorac i organizator Simposara, velikog i sjajnog projekta koji je jedinstven u regionu.

– Ove godine bit će, akobogda, peti po redu i najveći. Do sada je bilo oko 40 predavača, od toga 30 evropskih i svjetskih prvaka kojima nije bilo mrsko doći u Sarajevo i održati predavanja. Nažalost, kao i u svemu i tu fali podrška, i tu rade sujete… Cilj mi je da mladi momci, sportisti i treneri nauče što više od onih koji su imali privilegiju biti veliki šampioni. Imam privilegiju da upoznajem puno velikih sportista širom svijeta. Na Simposar ću dovesti i Alexa Fergusona – kaže nam Topalbećirević, koji će krajem godine objaviti i knjigu.

Puno je utakmica iza mene

U bogatoj karijeri na televiziji je uradio blizu 1.500 prijenosa, puno velikih utakmica je iza njega.

– Pobjede košarkaške reprezentacije BiH 1997. i 1998. godine protiv Hrvatske i Litvanije su jedne od dražih. Mnogi prijenosi naše nogometne reprezentacije, pobjede Sarajeva i Želje u Evropi, finala Lige prvaka Liverpol – Milan 3:3 i Manchester United – Bayern 2:1, četiri finala svjetskog prvenstava, pa sve do pobjeda mladih košarkaša i titule prvaka Evrope. Potom Tukina bronza i evo ova peta titula Adnana Ćatića, su prijenosi koje nikada neću zaboraviti – govori Topalbećirević.

Muzika je hobi, a sport život

Prije uspješne karijere u sportskom novinarstvu zanimljivo je da se Baho jedno vrijeme bavio i muzikom i da je snimio album.

– Pjesma i muzika su moja velika ljubav. “Pamtit ću te cijelog života” je jedna od Halidovih najdražih pjesama, a ja sam  napisao tekst i muziku još davne 1990 godine. Muzika je hobi, a sport je moj život – kaže Baho.

KOMENTARI:
Loading...