Ne tako davno naša nogometna reprezentacija imala je loše iskustvo sa jednom od, uslovno rečeno, malih selekcija.

Pobijedio nas je Kipar u Zenici i tako nam praktično zatvorio vrata Eura, koji će naši igrači gledati preko TV ekrana, a ne biti direktni učesnici iako po kvaliteti to zaslužujemo.

Bez improvizacije

Meč protiv Luksemburga, protiv kojeg smo igrali pet puta i svih pet puta slavili, treba shvatiti kao da se radi o samom startu kvalifikacija kako nam se ponovo ne bi desilo slično opuštanje kao protiv Kipra.

Da, Luksemburg je idealna prilika da selektor Mehmed Baždarević isproba neke od novih igrača, odnosno onih koji imaju nešto manje prilika za dokazivanje u državnom dresu, ali rezultat se definitivno ne smije zanemariti.

– Moramo imati još ozbiljniji pristup. Želim vidjeti neke igrače na djelu, ali rezultat nam je itekako bitan. Insistirao sam kod igrača na ozbiljnom pristupu i takav će i biti, u to ne sumnjam, kaže nam Baždarević, koji zapravo utakmicom protiv Luksemburga na Josy Barthel stadionu započinje svoj stvarni mandat na selektorskoj stolici.

U prošlim kvalifikacijama za Euro morao je improvizovati, jer je ekipu preuzeo tek u 5. kolu, a sada ima priliku krenuti ispočetka i sam izgraditi temelje tima, koji će pokušati izboriti Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

– Imamo kvalitet i imamo veliku želju da se plasiramo na SP. Ovaj meč, a onda i sljedeći protiv Švicarske početak je uigravanja za kvalifikacije, tvrdi Meša, koji još nije odlučio koga će poslati na teren od prve minute.

– Imamo nekoliko igrača kojima je minutaža itekako potrebna, poput Asmira Begovića, Tonija Šunjića, Muhameda Bešića i oni će sigurno početi utakmicu. Pomagali smo i ranije našim igračima da se vrate u formu. Vedo Ibišević je bio jedan od njih i pomagat ćemo i dalje, jer su nam bitni, objašnjava selektor, koji najveću dilemu ima oko toga koga će upariti sa Šunjićem na stoperskoj poziciji.

Ko na stopera?

– Spahić će igrati protiv Švicarske, a u kombinaciji za Luksemburg su Marin Aničić, Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Daniel Graovac i Ognjen Vranješ. Mateo Sušić će igrati na desnom boku, a Mario Vrančić vjerovatno ispred njega, dok bi u vezi mogli biti Bešić, Sanjin Prcić i Anel Hadžić. Imamo tu još i Harisa Duljevića, kao i Miralema Pjanića i Senada Lulića, ali tek trebam donijeti odluku. Trebali smo na treningu isprobati neke varijante, ali, nažalost, poremetilo nas je kašnjenje aviona.

Baždarević kaže da će priliku u napadu od prve minute dobiti vjerovatno Milan Đurić, pa bi sastav za Luksemburg mogao izgledati ovako: Begović, Sušić, Šunjić, Zukanović, Kolašinac, Bešić, Prcić, Hadžić, Vrančić, Lulić i Đurić.

Komentari: