Sedmerostruki svjetski prvak zadobio je teške ozljede glave 29. decembra 2013. na skijanju u Francuskoj. Oporavak od teških ozljeda trebao bi trajati oko tri godine

Pomalo je bizarno, kad malo razmislite o tome. Cijeli je život jurio 300 na sat, nerijetko ulazio u kontakte s drugim bolidima na stazi, stalno bio na rubu, a obično nedjeljno skijanje prikovalo ga je za invalidska kolica.

Prošlo je točno 365 dana. Michael Schumacher 29. decembra prošle godine na skijanju sa sinom Mickom (14) otišao je malo izvan staze, pao i glavom udario u kamen. Brzo je prebačen u bolnicu, doktori su odmah utvrdili da bi to bio njegov kraj da nije imao kacigu na glavi.

I dalje nije jasno kako se takva nesreća može dogoditi, pogotovo iskusnom skijašu poput njega. Francuski Meribel postao je mjesto na kojem su se novinari sa svih krajeva svijeta okupljali kako bi pronašli neku informaciju koja je ostalima promakla, ali u strogo čuvanoj istrazi, malo su toga doznali i od policije i od obitelji Schumacher.

– Michaelu je sve bolje, ali i dalje ne može govoriti. Paraliziran je, nalazi se u invalidskim kolicima, ima i problema s pamćenjem – rekao je Philippe Streiff, Schumacherov dobar prijatelj, prije mjesec i pol dana.

– Streiff nema nikakve veze s nama, to su samo njegova nagađanja – brzo je odgovorila Sabine Kehm, Michaelova glasnogovornica. Sličan je “backhand” imala i u nedjelju.

– Michael je sve bolje, ne može još govoriti, ali prepoznaje članove obitelji – rekao je Streiff, koji je navodno razgovarao s liječnicima i Corinom, Schumijevom suprugom.

– Gospodin Streiff nije u kontaktu s nama i nikad nije ni bio u kontaktu s nama. Ne znam odakle mu takve informacije – spremna je bila Kehm u odgovoru samo nekoliko sati poslije.

Taj ping-pong s informacijama iz prve ruke i demantijem događa se u pravilnim razmacima od same nesreće. Bilo da se radilo o prognozama koliko će biti u komi ili o prognozama koliko će mu trebati da se u potpunosti oporavi, čim stigne neka informacija, stiže i odgovor iz Michaelovog tabora. U kakvom je stanju znaju samo njegova obitelj i 15 specijalista koji svakodnevno rade na oporavku u njegovom domu u Glandu u Švicarskoj.

Sponzori ga napuštaju

No manjak informacija znači i manjak pojavljivanja u medijima, a to se nije svidjelo Schumacherovim sponzorima.

– Nije lako biti njegov sponzor. Morate izdvojiti milione svake godine, a niste dobili baš ništa poslije nesreće – objavio je jedan švicarski portal, pozivajući se na izvore iz Navyboota i Jet Seta.

– S druge strane, ako sad raskinete ugovor s njim, dobit ćete mnogo negativnog publiciteta.

Postoje i firme poput Mercedesa i DVAG-a, koje su bez razmišljanja nastavile isplaćivati sedmerostrukog svjetskog prvaka. Žele i dalje biti podrška Schumacheru, kako bi mu osigurali sredstva za skupocjeni oporavak.  A on će trajati godinama. Tek je jedna prošla.

– Kod ovakvih ozljeda teško je išta prognozirati. Za tri godine mogao bi se u potpunosti oporaviti, tomu se nadamo. Ali moramo mu dati vremena – rekao je Jean-Francois Payen, liječnik koji je brinuo o Schumacheru u Grenobleu.

U subotu će veliki Nijemac proslaviti 46. rođendan. Već sad znamo da je bolji nego 45., kojeg je dočekao u komi. S obzirom na napredak u godinu dana, ostaje nam nada da će za 47. rođendan biti u punoj formi, uz prepoznatljivi osmijeh od uha do uha.

KOMENTARI:
Loading...