VEZANI TEKST – KSBiH objasnio: Ko je i zbog čega “minut do 12” tražio da se ne igra Final four?

Ova tri kluba nisu stigla na Pecaru, pa je titula pripala Širokom, koji je tako osvojio 11. titulu prvaka BiH.

Propozicije takmičenja Prvenstva BiH za sezonu 2020/21 definiše kakve kazne bi trebale biti izrečene Igokei, Sparsima i Borcu.

– Ukoliko ekipa iz bilo kojih razloga napusti takmičenje (uključujući i play-off) u narednoj takmičarskoj sezoni bit će prebačena u niži stepen takmičenja, bez mogućnosti nastupa u Prvenstvu BiH u prvoj narednoj takmičarskoj sezoni – piše u Članu 48. Propozicija takmičenja.

No, to nije sve, jer u Članu 59. piše još nešto što se nikako neće svidjeti “odmetnicima”:

– Ekipa koja napusti Prvenstvo BiH u toku takmičarske sezone, nema pravo nastupa u Prvenstvu BiH 3 (tri) naredne takmičarske sezone.

Komesar za takmičenje KSBiH prema Propozicijama ima ovlasti da Igokei, Sparsima i Borcu izrekne novčanu kaznu u iznosu od 500 do 5.000 bodova (utvrđena protuvrijednost boda izražava se i uplaćuje u KM – 1 bod = 1 KM).

Kako je potvrđeno za Faktor iz KSBiH danas će komesar za takmičenje Prvenstva BiH objaviti službeni bilten u kojem će biti potvrđene kazne za tri kluba “odmetnika”, a prema Propozicijama takmičenja Prvenstva BiH. Igokea, Spars i Boracu su već najavili žalbe Upravnom odboru KSBiH, koji bi trebao donijeti konačnu odluku.