Sutra će FIFA objaviti listu od 23 fudbalera koji će biti kandidati za ovogodišnju nagradu Zlatna lopta, za najboljeg fudbalera svijeta.

Proteklih nekoliko godina, Leonel Messi i Cristiano Ronaldo su se “razmjenjivali” ovom nagradom, a ako je vjerovati natpisima španskog lista Diario Gol – procurilo je ime osvajača najprestižnije nagrade u fudbalu za 2016. godinu.

Ronaldo je prošle sezone u svim takmičenjima dao 51 gol za Real Madrid, a bio je ključna figura u selekciji Portugala koja se popela na krov Evrope u Francuskoj.

Messi je dao deset golova manje, 41 – te je pomogao Barci da dođe do novog naslova prvaka Španije. Argentinac u ovoj, aktuelnoj sezoni vodi ispred Ronalda u svim takmičenjima sa 15 golova, dok je Ronaldo dao sedam.

Ako je vjerovati Diario Gol – osvajač Zlatne lopte za ovu godinu biće Barcelonin Leo Messi. No, tu dolazimo do začkoljice.

Ove godine, dodjela Zlatne lopta će se vratiti starom formatu, nakon što je nagrada Zlatna lopta i FIFA-in najbolji igrač godine dodjeljivana kao jedno priznanje od 2009. do 2015. godine.

To znači da je vrlo moguće da obojica kući odu sa nagradom. Ako Ronaldo ne dobije Zlatnu loptu, vjerovatno će mu biti uručen trofej za najboljeg FIFA-inog igrača 2016. godine, i obratno.

Nagradu za FIFA-inog najboljeg igrača godine odlučit će glasovi reprezentativnih selektora, igrača i navijača, dok za Zlatnu loptu glasaju renomirani sportski novinari i mediji diljem Evrope.

KOMENTARI:
Loading...