Hiljade navijača iz svih zapadnoevropskih država danas i sutra krenut će put Bruxellesa, kako bi ovdje sutra navečer bodrili fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u utakmici sedmog kola kvalifikacija za EURO 2016 protiv Belgije, javlja reporter Anadolu Agency (AA) iz belgijske prijestolnice.

Mnogi na put kreću i bez karte za meč, ali vjeruju da će sutra tokom dana uspjeti doći do komadića papira koji za njih „život znači“. Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića trebali bi imati ogromnu podršku s tribina stadiona King Baudouin. Odavno je rasprodano oko 4.000 ulaznica u sektoru na tribini gdje će se nalaziti navijači BiH, ali se pretpostavlja da će Bosanci i Hercegovci naći mjesta i na drugim dijelovima stadiona.

U kancelariju Fudbalskog saveza BiH (FSBiH) stigao je dopis iz Ministarstva za vanjske poslove BiH u kojem se između ostalog navodi da će Ambasada BiH u Bruxellesu, pored svojih redovnih linija aktivirati i poseban telefonski broj u slučaju da nekom od građana BiH, koji dođu na kvalifikacionu utakmicu Belgija – BiH, bude trebala konzularna zaštita i pomoć. Broj će biti u funkciji od danas do 4. septembra, a bit će objavljen na oficijelnoj stranici FSBiH.

Ono što je posebno bitno jeste da će Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) s posebnog sigurnosnog aspekta posmatrati meč Belgije i BiH, zbog ispada bh. navijača u meču s Izraelom. Kako je prije nekoliko dana u Monacu naglasio i Michel Platini, predsjednik UEFA-e, krovna evropska kuća fudbala neće tolerirati eventualne nove ispade navijača s Balkana i nacionalne asocijacije će u takvim slučajevima biti sankcionirane.

I u Fudbalskom savezu Belgije veliku pažnju posvetit će sigurnosnom aspektu sutrašnje veoma važne utakmice. I oficiri za sigurnost FSBiH bit će u stalnoj pripravnosti, piše Anadolu Agency.

Utakmica grupe „B“ kvalifikacija za EURO 2016 između Belgije i BiH igra se sutra, 3. septembra, sa početkom u 20:45 sati na stadionu King Baudouin u Bruxellesu. Osim ovog meča u grupi „B“ u istom terminu sutra igraju i Kipar – Vels, te Izrael – Andora. Poslije šest kola prvi na tabeli je Vels sa 14 bodova. Slijedi Belgija sa 11 osvojenih bodova, Izrael i Kipar sakupili su po devet, BiH osam. Andora je bez bodova.

KOMENTARI:
Loading...