Nova, jubilarna 50. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju počinje danas, a prema tradiciji u domaćin prvoj utrci bit će austrijski zimski centar Sölden.

Ženski veleslalom danas će svečano otvoriti sezonu, dok će se u nedjelju na stazi naći najbolji veleslalomaši.

Ove godine FIS (Međunarodna skijaška federacija FIS) slavi 50 godina od početka takmičenja najboljih svjetskih skijaša i skijašica, a sve je počelo 1966. godine u čileanskom gradu Portillo. Naime, tada je grupa prijatelja došla na ideju da organizira Tour, što je bilo svojevrsno takmičenje različitih naselja u različitim disciplinama nakon čega bi se znalo ko je ukupni pobjednik odnosno ko je najbolji.

Put od ideje do same realizacije nije bio lagan, a nakon nekoliko mjeseci u Njemačkoj je održana prva utrka. Mjestašce pod imenom Berchtesgaden, koje se nalazi na samom jugu Bavarske, u blizini granice sa Austrijom, bilo je poprište prve utrke koja je održana 5. januara 1967. godine.

Od tada do danas održano je ukupno 3.188 utrka, a ekspanziji koju je skijanje doživjelo u proteklih 50 godina govori činjenica da pobjede i postolja već odavno nisu „rezervirana“ samo za Austrijance, Švicarce i ostale alpske zemlje.

Posljednjih godina muškim skijanjem dominira Austrijanac Marcel Hirscher. Od 2012. godine 27-godišnji austrijski skijaš osvojio je pet Velikih globusa i šest malih (po tri u slalomu i veleslalomu). Hirscher je glavni favorit i ove sezone, a za njegove najveće rivala ove sezone konkuriraju dvojica skijaša rođenih mjestu Lørenskog. Naravno, riječ je o Norvežanima Henriku Kristoffersenu i Akselu Lundu Svindalu.

U konkurenciji skijašica nema tako izražene favoritkinje za naslov ukupne pobjednice. Postoji nekoliko onih koje bi na koncu mogle slaviti, od prošlosezonske pobjednice Lare Gut, preko povratnice Anne Veith (bivše Fenninger) pa do sjajne Lindsey Vonn, a tu su i Viktoria Rebensburg i Tina Weirather kojima bi se vrlo lako mogle otvoriti.

Sa mnogo pažnje pratit će se sasvim sigurno svaka vožnja fantastične Lindsey Vonn. Naime, američka skijašica je deset pobjeda udaljena od legendarnog Šveđanina Ingemara Stenmarka koji Šveđanin ima 86 pobjeda u Svjetskom kupu.

Ukoliko je zaobiđu povrede, za očekivati je da bi se kroz brze discipline mogla dosta približiti Stenmarku, a onda ga i u onoj idućoj (2017/2018) sezoni i prestići.

Slovenka Tina Maze i službeno je potvrdila kraj svoje karijere.

– Nemam više energije i motiva da bih se i dalje takmičila na najvišem nivou – poručila je Maze.

Posljednju je utrku odskijala još u ožujku 2015., nakon čega je uzela godinu pauze, a radila je kao komentatorica na Eurosportu, te se posvetila svom obrazovanju. Diplomirala je i postala učiteljica razredne nastave.

Na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine osvojila je zlatne medalje u spustu i veleslalomu, a od skijanja se oprašta kako je i počela – na startu veleslaloma u svom Mariboru. 7. januara 2017.

KOMENTARI:
Loading...