26.4 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 16 Juna, 2021

PAUL POGBA PRIGRLIO ISLAM: 'To je religija koja mi je otvorila um i učinila me boljom osobom'

Uprkos tome što mu je majka muslimanka, Pogba, koji je prošlog mjeseca tokom ramazana hodočastio u Meku, nije odgajan kao musliman. No, nakon težeg perioda u životu, Francuz je odlučio istražiti islam te se poput mnogih svojih kolega okrenuo vjeri.

Pogba drži da mu je ta odluka pomogla da postane bolja osoba. “To mi je sve. To me čini zahvalnim za sve. Natjeralo me da se promijenim, da shvatim stvari u životu. Pretpostavljam da sam možda zbog toga pronašao unutarnji mir. To je dobra promjena u mom životu jer nisam odgajan kao musliman, uprkos tome što je moja majka muslimanka. Jednostavno sam tako odrastao, poštujući sve”, rekao je Pogba tokom gostovanja u podcastu LifeTimes britanskih novina The Times. 

“Islam nije ono što svi vide – terorizam… Što čujemo u medijima nešto je drukčije. Islam je nešto prelijepo. Kada ga upoznate, otkrijete da se svako može osjećati povezanim s islamom.”

Pogba je prošlog mjeseca u Meku otišao s prijateljem Kurtom Zoumom, odbrambenim igračem engleskog nogometnog kluba Chelsea. Pogbi to nije prvi puta da je otišao u Meku, a rekao je da su ga upravo prijatelji muslimani motivirali da se posveti religiji. Pogba više ne pije, a nedavno je dobio dijete s djevojkom Marijom Salaues.

“Preispitivao sam se i jednom sam se prilikom pomolio sa svojim prijateljima. Osjećao sam se drukčije, osjećao sam se dobro i jednostavno sam nastavio. Morate se moliti pet puta na dan. Tražite oprost i zahvaljujete se na svemu što imate, od zdravlja do svega ostalog”, rekao je Pogba.

“To je religija koja mi je otvorila um i učinila me boljom osobom. Više razmišljate o zagrobnom životu. Ovaj život vas testira. Čak i ako niste musliman, normalna ste osoba. Imate ljudske veze i poštujem vas. Islam je upravo to – poštovanje čovječanstva i svega.”

Pogbin istup i riječi kojima opisuje islam dalek su korak od uvreda kojima su prije tri godine na stadionu Anfield u Liverpoolu dočekana dva navijača Liverpoola koji su se tokom jedne utakmice pomolili na svojim molitvenim sagovima. “Muslimanski navijači se mole na stadionu. Sramota”, napisao je tada navijač koji je spomenutu dvojicu fotografirao i fotografiju objavio na Twitteru.

Danas je slika u Liverpoolu potpuno drukčija. Stadion kluba ima posebnu sobu za molitvu u koju mogu ući pripadnici svih vjeroispovijesti, tokom utakmica poslužuje se hrana s certifikatom halal, a navijači s ljubavlju slave svaki gol koji postigne Liverpoolov napadač Mo Salah – musliman iz Egipta koji za klub igra od 2017. godine.

قالب وردپرس

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci