Košarkaška U-17 reprezentacija Bosne i Hercegovine započela je pripreme za nastup na svjetskom prvenstvu koje će biti održano ovog ljeta u Španiji.

Selektor BiH Josip Pandža zadovoljan je selekcijom igrača iako će SP propustiti jedan od najbitnijih igrača zlatne bh. selekcije Njegoš Sikiraš, dok Sanija Čamparu i Emira Čerkezovića trenutno muče povrede.

Spustiti loptu

Pandža je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da je reprezentaciji sada potreban mir kako bi se ekipa što bolje pripremila za grupnu fazu takmičenja u kojoj će snage odmjeriti sa selekcijama Francuske, Južne Koreje i Dominikanske Republike.

– Zadovoljan sam zalaganjem igrača na treningu. Svi se bore za mjesto koje vodi u Španiju. Momci se bore za svaku loptu i sigurno je da motivacije u ekipi ne nedostaje i da je atmosfera na visokom nivou. Nama je sada najbitnije da se fokusiramo na teren i da nas povrede zaobiđu – izjavio je košarkaški strateg.

Selektor BiH ističe da euforija koja se podigla u vezi sa reprezentacijom ne utječe povoljno na ekipu, te da je potrebno “spustiti loptu na zemlju” kako bi se mladi bh. košarkaši ugodno osjećali.

Kapiten selekcije BiH i prvi strijelac Džanan Musa obećava da će bh. košarkaši u Španiji na svakom meču dati sve od sebe kako bi predstavili BiH u najboljem svjetlu, ali nije htio mnogo govoriti, jer ističe da ova reprezentacija ono što ima reći “kaže na terenu”.

Ne prijetimo, ali…

Pandža dodaje da je favorit za podizanje pobjedničkog pehara selekcija SAD-a, te da su u užoj konkurenciji sigurno još Španija i Turska, dok će do 10. juna imati informacije o nekim manje poznatim selekcijama kao što su Australija i Kanada.

– Nismo u situaciji nikome da prijetimo, ali sigurno je da ćemo imati šta reći u Španiji. Moj cilj je plasman u četvrtfinale takmičenja, a nakon toga slijedi ”knockout” faza u kojoj se svašta može dogoditi – zaključio je selektor BiH.

Bh. kadeti će se za takmičenje pripremati u Kaknju gdje će u narednom periodu odigrati utakmice protiv Egipta (24. maja) i Turske (26.), a zatim će u Travniku zajedno s navedenim selekcijama i timom Crne Gore nastupiti na jakom međunarodnom turniru. Ugovorene su i utakmice protiv Španije 11. i 12. juna, a postoji mogućnost da će Savez dogovoriti još neke prijateljske utakmice protiv jakih protivnika.

KOMENTARI:
Loading...