Njegoš Sikiraš je košarkaš BiH i zlatni kadet naše zemlje koji zbog povrede neće igrati na Svjetskom prvenstvu i to je jedina istina, ma koliko god se neko trudio da je prikaže drugačije.

Nije fizički spreman

Da, Sikiraš trenutno nastupa za ekipu Stella Azzurre i u četiri meča je bio među najboljima na terenu, pa je postavljeno pitanje kako je povrijeđen za kadete, a nije za svoj tim.

– Upućen sam šta pojedini mediji pišu i uopšte me to ne zanima. To je njihova stvar. Ja sam trenutno na završnici U18 sa Stella Azzurrom u Italiji, što mi je obaveza, jer je to moj klub. Već ranije sam obavijestio Savez da ove godine neću moći igrati za reprezentaciju, jer nisam fizički spreman. Moje zdravlje je na prvom mjestu, rekao nam je Sikiraš, uz opasku da će za Oslobođenje uvijek biti dostupan.

Iskoristio je priliku da još jednom poželi sreću Musi, Čampari i ostalim iz zlatne generacije kadeta, a jasno je bilo da žali što i njega neće biti u Španiji.
– Žao mi je što nisam sa ostalim momcima i što neću igrati na Svjetskom prvenstvu! I naravno da ne postoji nikakav problem, jer mene politika ne zanima. Ja sam sportista i moje je da igram, a ne da gledam ko je ko i kako se zove ili šta je po nacionalnosti, objasnio je mladi košarkaš, koji je nedavno dao i javnu podršku nekadašnjem generalnom sekretaru KSBiH Harunu Mahmutoviću.

– Da, dao sam podršku Harunu jer je čovjek previše uradio za nas i ja mu se divim. Ne razumijem šta tu nije jasno?!, upitao je Sikiraš, te jasno i glasno demantovao dušebrižnike kako ne želi igrati za kadete, kako bi u budućnosti nosio dres Srbije.
– Ako sam već odigrao prvenstvo sa BiH, onda to znači da igram za Bosnu i Hercegovinu, jasan je Sikiraš, koji je prije dva-tri dana putem društvenih mreža poželio sreću vršnjacima u Španiji.

– Želim da poželim sreću mojim momcima, koji odlaze na Svjetsko prvenstvo. Žao mi je što nisam sa vama, ali ja ne sumnjam u vas. Jedan igrač ne čini tim. Siguran sam da će Josip sa Enesom i Admirom posložiti tim na najbolji način. Puno sreće na Svjetskom i ne vraćajte se bez medalje, napisao je mladi košarkaš naše zemlje, koji će i u budućnosti nositi dres BiH.
Dodatno pojašnjenje situacije u kojoj igra za Stellu, ali ne i za reprezentaciju, dao je i Njegošev trener Dario Čojić.

– U ovoj se zemlji vrlo brzo sve zaboravlja. Zaboravlja se da je Njegoš rizikovao karijeru da bi igrao prošlo ljeto na EP-u za kadete. Da je nakon prvenstva primao plazme, išao kod svih mogućih doktora, da nije sastavio trening cijeli ove sezone. Tada se mediji nisu bavili Njegošem, kaže Čojić i nastavlja:

Dobronamjerni će razumjeti

– Njegoš je smatrao da ne može pomoći momcima i da nije maksimalno spreman, jer i sad u Stelli ne radi treninge maksimalno i ne radi više od 30 minuta. On uopšte ne dominira na prvenstvu Italije, jer da je spreman, dao bi svakome 40 poena. On je igrač Stelle i oni zahtijevaju da on igra, iako ja lično nisam za to. Međutim, kao profesionalac povinovao se zahtjevima kluba. Da li takav Njegoš treba reprezentaciji, da gleda treninge i ponekad trenira, da zauzima mjesto momcima koji treniraju 100 posto ili da se, ne daj Bože, ponovo povrijedi? Znam da će dobronamjerni ljudi razumjeti Njegoša i da, on će igrati za BiH, to znam sigurno, riječi su Čojića.

KOMENTARI:
Loading...