Rafael Nadal je pobjednik ovogodišnjeg Roland Garrosa: u velikom finalu je sa 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 pobijedio Dominica Thiema i po 12. put osvojio pariški Grand Slam.

Na vječnoj tabeli Grand Slam pobjednika Nadal se sada približio vodećem Rogeru Federeru koji ima 20 naslova. Nadal je na 18, dok je na trećem mjestu Novak Đoković s 15 Grand Slam titula.

Bio je to 13. međusobni dvoboj Nadala i Thiema te deveta pobjeda ljevorukog Španca koji je od Austrijanca bio bolji u svih pet mečeva na Grand Slam turnirima, od kojih su četiri odigrali u Parizu. Thiem je prvi put uspio oteti set Nadalu u Roland Garrosu, ali nije uspio prekinuti niz trijumfa igrača starijih od 30 godina na Grand Slam turnirima.

Posljednji teniser koji je prije 30. rođendana osvojio Grand Slam naslov bio je Britanac Andy Murray koji je kao 29-godišnjak osvojio Wimbledon 2016. godine.

Nadal je postao prvi u povijesti koji je u pojedinačnoj konkurenciji 12 puta osvojio jedan od četiri Grand Slam trofeja. Do danas je dijelio taj rekord s Australkom Margaret Court koja je 11 puta bila pobjednicom Australian Opena.

Uz 12. pobjednički trofej, Nadal je iz Pariza odnio i pobjednički ček na 2.3 miliona eura, dok je Thiem za poraz u finalu zaradio 1.18 miliona eura.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...