Za maj je zakazana kontrolna utakmica između U-21 i U-23 reprezentacija, koja će biti odigrana u Kaknju, kazao je direktor Pirić

Mehmed Baždarević, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, pojačanja za Zmajeve tražit će i u BHT Premijer ligi BiH.

Selektor našeg državnog tima već u četvrtak planirao je okupiti fudbalere iz domaće lige, kako bi stekao uvid u kvalitet i pronašao pojačanje za naš A tim, ali je kamp prolongiran za naredni mjesec.

Molba trenera

– Imali smo u planu da 3. marta u Zenici okupimo grupu igrača iz Premijer lige BiH, ali smo uvažili molbu šefova stručnih štabova, koji su tražili da se okupljanje prolongira za 5. april – potvrdio nam je Denijal Pirić, tehnički direktor N/FSBiH, dodavši:

– Iz klubova su tražili da okupljanje prolongira iz razloga što „dolazi“ u nezgodnom terminu, između dva kola, a proljetni dio sezone tek je počeo. Fudbaleri ne bi imali dovoljno vremena za oporavak. U dogovoru sa generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem odlučili smo da im izađemo ususret.

Pirić je objasnio i cilj akcije koju želi sprovesti selektor Baždarević.

– Na okupljanje će biti pozvani kandidati za A selekciju, ali i šefovi stručnih štabova. Kamp će biti jednodnevni, a uz panel diskusiju koju će imati selektor Baždarević, igrači će biti testirani i bit će odigrana i jedna trening-utakmica, najvjerovatnije dva puta po pola sata. Na ovaj način selektor će formirati mišljanje o fudbalerima – kazao je Pirić, naglasivši kako će to biti uvod u ono što slijedi u narednom periodu:

– Za maj je zakazana kontrolna utakmica između U-21 i U-23 reprezentacija, koja će biti odigrana u Kaknju. Tada će selektori steći kompletan uvid u ono s čim raspolažu u domaćem šampionatu. Evidentan je napredak u bh. fudbalu. Željezničar je angažmanom dvojice reprezentativaca Miroslava Stevanovića i Adnana Zahirovića, napravio iskorak, što je za svaku pohvalu. To se moglo vidjeti već u prvoj utakmici protiv Širokog Brijega. Navijači su se vratili na Grbavicu, i na većini ostalih stadiona tribine su bile dobrano popunjene. Fudbaleri profesionalno odrađuju svoje zadatke, a povratak navijača dokaz je da vrijede.

Ostale aktivnosti

Pirić je naglasio da su u pogonu i sve ostale selekcije. Kadeti se spremaju za Elitni krug kvalifikacija za EP (od 15. do 21. marta), mlada reprezentacije 25. marta igrat će kvalifikacioni meč sa Kazahstanom, futsaleri će igrati prijateljske mečeve protiv Makedonije (23. i 25. marta), a A tim prijateljske protiv Luksemburga i Švicarske.

KOMENTARI:
Loading...