Podsjetimo, igrači Crvene zvezde Filip Stojković i Mirko Ivanović, obojica rođeni u Srbiji, odbili su igrati protiv Kosova jer bi time priznali državu koja se izborila za neovisnost nakon krvavog Miloševićevog rata, zločina protiv čovječnosti i teške humanitarne krize. 20 godina nakon rata, Srbi Kosovo nazivaju takozvanom državom, a takav odnos imaju i prema sportašima i sportašicama s Kosova. 

Uz igrače Zvezde, u srpskom klanu u svlačionici Crne Gore bio je i vođa reprezentacije, izbornik Ljubiša Tumbaković, koji na koncu nije vodio utakmicu protiv Kosova zbog velikih pritisaka iz Srbije, kako su naveli crnogorski mediji. Nije precizirano o kakvim se pritiscima radi niti je poznato tko ih je izvršio. Verzija prema kojoj su ulogu zastrašivača odigrali navijači iz Srbije nema službenu dimenziju, a teško da će je ikada i imati. Navodno su i drugi igrači rođeni u Srbiji, a koji nastupaju za Crnu Goru, primali prijetnje smrću. Riječ je o Adamu Marušiću, Marku Simiću i Vukanu Savićeviću, no oni su sinoć nastupili za Crnu Goru. 

Srbi su istovremeno igrali u Ukrajini i primili pet komada, što je, logično, dominantna tema jutros u srpskim medijima.

Crnogorci zgroženi: “Neozbiljno, kukavički, neljudski. Radije budimo kao San Marino, ali čista srca” 

U Crnoj Gori je slika drugačija: reporteri i javnost zgroženi su tim događanjima i političkim igrama koje su razorile njihovu momčad. 

“U Podgorici je malo kome bilo do igre nakon svega što se dogodilo tijekom dana. Razlozi nemaju nikakve veze sa sportom, niti sa zdravim razumom. Politika i politički pritisci, uz pomoć kriminalno-navijačkih struktura, ovog puta iz Beograda, pobijedili su nogomet, a Nogometni savez i reprezentacija Crne Gore očito nisu imali snagu ni mehanizam da reagiraju”, stoji u tekstu crnogorskih Vijesti, a potencira se i odgovornost igrača Zvezde, koji su svoju odluku i osjećaje mogli iskazati na početku kvalifikacija.

“Mirko Ivanić i Filip Stojković imali su vremena da razmisle žele li biti dio delikatnih mečeva. I dio crnogorskog projekta na putu ka Euru. Da su tada rekli ‘Ne želimo igrati protiv Kosova, zbog toga što osjećamo da je to dio Srbije’, vjerojatno je mali broj onih koji bi im zamjerili. Za tandem iz Bačkog Jarka i Ćuprije možda je tako i prirodno. Na kraju krajeva, FSCG bi imao vremena reagirati na adekvatan način. Odlučili su međutim šutjeti, odigrati još koju minutu za reprezentaciju, podići sebi rejting i na dan meča odbiti dres s nacionalnim grbom. Neozbiljno, neljudski, kukavički, a moralo je drugačije zbog ostatka ekipe s kojom su dijelili dobro i zlo prethodnih godina, zbog činjenice da im je Crna Gora dala mnogo više nego oni njoj, zbog navijača, naroda. Možda samo da bace pogled ka Fatosu Beqiraju, kojem je vjerojatno mnogo teže bilo sinoć igrati protiv ‘svojih’. A bit će mu još teže u Prištini”, navodi crnogorski portal i dodaje kako se jučer dogodio najveći mogući udarac za ekipu Crne Gore:

“Ovo je najveći udarac za crnogorski nogomet u povijesti, šamar nakon kojeg ostaje nada da ćemo se brzo oporaviti. Reprezentacija se trenutno raspada, a mislili smo da imamo kult, da je reprezentacija svetinja. Bolje je da budemo kao neki ponosni San Marino ili Gibraltar, koji kada postignu gol slave danima, organiziraju veselja. Čistije je, ljepše, a i dolazi iz srca.” 

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...