Košarkaška legenda Michael Jordan povukao je potez koji bi mogao dovesti do velikih promjena u SAD-u…

Legendarni američki košarkaš Michael Jordan poručio je kako više ne može šutjeti o žestokim tenzijama između Afroamerikanaca i policije u SAD-u doniravši dva miliona dolara dvjema asocijacijama.

“Kao ponosni Amerikanac, otac koji je izgubio svog vlastitog oca u beznačajnom aktu nasilja, tužan sam i frustriran zbog podjela i rasnih tenzija koje su u zadnje vrijeme sve gore i gore. Znam da je ova zemlja mnogo više od toga i ne mogu više šutjeti. Moramo naći rješenje kako bi ljudi crne kože imali jednak i pravedan tretman, a policajci, koji riskiraju živote da bi nas zaštitili, podršku i poštovanje”, napisao je Jordan u otvorenom pismu.

Rasne tenzije su u SAD dodatno porasle početkom juna kada su policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u Louisiani i Minnesoti, a potom je ubijeno osam policajaca u Dallasu i Baton Rougeu.

Legenda Chicago Bullsa je u pismu izrazila nadu da će u američkom društvu doći do “konstruktivnih promjena i mirnog međurasnog dijaloga”.

“Taj iznos nije dovoljan da se riješe problemi, ali se nadam da će pomoći da se stvari promjene na bolje,” dodao je Jordan koji je u dresu Bullsa osvojio šest naslova NBA prvaka.

KOMENTARI:
Loading...