Za vrijeme utakmice na terenu FK Partizan iz Kostajnice u Bosni i Hercegovini, fudbaleri nekoliko stotina puta pređu granicu sa Hrvatskom. Što je još luđe, kada lopta završi u obližnjoj šumici, onaj koji ide po nju, mora imati pasoš da bi je vratio u igru.

Raspad Jugoslavije je proizveo najveći sportski apsurd u gradiću na sjeveru Bosne i Hercegovine budući da granica između naše zemlje i Hrvatske ide baš po fudbalskom terenu, pa jedna trećina pripada Hrvatskoj, a ostatak Bosni i Hercegovini. Klupe za rezervne igrače su također u Hrvatskoj, pa oni posmatraju meč iz EU.

”Tako je, granica prelazi preko našeg terena i izlazi s njega blizu korner zastavice. Praktično igramo na teritoriji dvaju zemalja”, kaže predsjednik Partizana iz Kostajnice Zoran Avramović i objašnjava:

”Raspadom Jugoslavije došli smo u ovu situaciju. Kad lopta završi malo dalje od sjeverne aut-linije, onaj ko ide po nju ima pasoš kod sebe za svaki slučaj. Hrvatski graničari nam još nisu tražili pasoše, ali jesu nekim ljudima koji tu obrađuju zemlju”.

Na pitanje da li i fudbaleri i sudije moraju da imaju pasoš u šorcu pošto non-stop prelaze granicu na terenu, Avramović uz smijeh odgovara:

”Pa ne moraju. Mi smo se prije raspada zemlje takmičili u Zagrebačkoj regionalnoj ligi s klubovima poput Slaven Belupa, a sada smo u Banjalučkoj regionalnoj ligi. S Hrvatima imamo dobre odnose, dosta fudbalera s njihove strane je igralo za nas, dolaze i danas da gledaju utakmice”, dodaje Avramović.

KOMENTARI:
Loading...