Senzacionalno osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu do 16 godina u Kaunasu pretvorilo je Džanana Musu, Lazara Mutića, Njegoša Sikiraša, Sanija Čamparu i ostale igrače, pod vođstvom selektora Josipa Pandže, u nove sportske heroje Bosne i Hercegovine.

Trijumf u Kaunasu
Trijumf u Kaunasu prošlog avgusta značio je da će naši kadeti nastupiti i na Svjetskom prvenstvu za košarkaše, ali ovog puta u starijoj (U-17) kategoriji, koje će se od 23. juna do 3. jula održati u španskoj Saragosi.

Bit će to prvi put da naša košarkaška selekcija u bilo kojoj kategoriji učestvuje na svjetskoj smotri.

U bh. taboru su svjesni činjenice da dolaze na teren na kojem do sada nisu bili, ali, isto tako, dobro znaju da kao evropski prvaci imaju i znanje i kvalitet da naprave mnogo bolji rezultat od onog koji bi se očekivao od debitanta na velikom takmičenju.

Bh. reprezentativci su jučer iz Sarajeva, gdje su obavili završnu fazu priprema, otputovali u Trebinje, odakle su danas produžili  do Dubrovnika i direktnim letom otputovali u Španiju.

Velike ambicije
Selektor Pandža naglašava da je ekipa i motivirana i fokusirana, te će je nastojati izolirati od svake vrste pritiska, odnosno svega što bi moglo utjecati na koncentraciju tima.

– Cilj je da djeca uživaju, da idemo dan po dan. Imamo ludu želju da napravimo nešto jer imamo kvalitet i očekujem da postignemo dobar rezultat – kaže Pandža.

Kapiten Musa ne krije ambicije, ističe da nakon osvajanja evropske krune nema razloga da se ne pokušaju popeti i na svjetski vrh.

– Svaki dan rastemo i sve smo bolji. Mislim da će tako biti i na ovom prvenstvu, da ćemo iz meča u meč biti u sve boljoj formi. U Španiji možemo otići do kraja – kaže Džanan, koji je u Litvaniji “pokupio” nagrade za najboljeg igrača i za najboljeg strijelca turnira.

Prvi meč na SP-u u grupi D očekuje nas za dva dana, kad ćemo odmjeriti snage s Dominikanskom Republikom.

– Dobro smo informirani o prvom rivalu. Analizirali smo nekoliko njihovih utakmica i znamo šta nas čeka – kaže Pandžin pomoćnik Enes Numanović.

KOMENTARI:
Loading...