Napadač Broklyn Netsa i kapiten naše reprezentacije Mirza Teletović, koji je okončao ovogodišnju sezonu radu plućne embolije koju je dobio krajem januara, izjavio je novinarima jučer da su ugrušci nestali, da se osjeća sjajno i da se nada povratku na teren za šest mjeseci, prenosi espn.com

Teletović je izjavio kako su doktori 80% sigurni da su ugrušci nastali kao posljedica udarca u predjelu kuka koji je zadobio u utakmici protiv Clevelanda, sredinom decembra. Ugrušci su kasnije putem krvi dospjeli do mišića na nozi i u pluća.

Mirza kaže da nije bio u stanju disati punim kapacitetom u periodu od nekih dvadesetak dana. Naš kapiten se suočio sa nedostatkom vazduha u plućima tokom susreta protiv L.A. Clippersa, 22. januara u Los Angelesu i prebačen je iz Staples Centera u lokalnu bolnicu, gdje su mu nizom testova uključujući i CT skeniranje, otkriveni ugrušci krvi u plućima. Nakon toga, slijedeći dan, Netsi su objavili da je sezona za Mirzu završena.

“Mogao se ukrcati sa nama na avion te noći i praktično umrijeti”, izjavio je je trener Lionel Hollins u tom trenutku. “Velika je sreća da je naš timski ljekar Tim Walsh bio sa njim i insistirao da se uradi CT snimak, koji je otkrio o čemu se zapravo radilo”.

Teletović je počeo sa individualnim treninzima tri sedmice kasnije, ali još uvijek mu nije dozvoljen rad sa ostatkom ekipe.

“Jednostavno, zvuči nevjerovatno da ponovo možeš udisati plućima 100%”, izjavio je Teletović prvi put nakon zdravstvenih problema. “Prošao sam mnogo toga u svojoj karijeri, ali uvijek sam sebe smatrao borcem. Imam dosta sreće”.

Teletović je takođe uputio i riječi podrške centru Miamija, Chrisu Boshu, koji je takođe pretrpio sličan udar.

“Ne treba da se brine. Biće bolje i počet će sa treninzima veoma brzo”.

Kapitenu naše reprezentacije doktori su saopštili da će sa njim sve biti u redu. Prošao je nekoliko testova, u historiji njegove porodice nije bilo ovakvih slučajeva, a trenutno u plućima nema ugrušaka. Doktori su mu takođe saopštili da često letenje avionom i manjak vremena za odmor često doprinosi nastajanju ugrušaka. On je rekao da se osjećao ošamućen i konstantno umoran prije nego je otkriveno šta mu se dešava.

Mirzi ugovor sa Nestima ističe krajem sezone kada će postati slobodan agent, ali se nada produžetku saradnje, ističući zadovoljstvo organizacijom tima tretmanom kao i podrškom koju ima u timu.

Takođe, selektor Duško Ivanović je nedavno izjavio da naš rezultat u Francuskoj umnogome zavisi od toga da li će Mirza igrati ili ne, ali je izrazio nadu da će do početka prvenstva Mirza opet biti onaj stari.

Sam Mirza je nedavno izjavio da je još uvijek rano o tome govoriti o tome i da će trebati sačekati neko vrijeme.

KOMENTARI:
Loading...