Neki su se borili sa povredama, neki su sjedili na klupi, a neki na tribinama. Neki su, pak, igrali, ali bez posebnog učinka. A za to vrijeme, Miralem Pjanić harao je Italijom.

Ako govorimo o onima čiji su nastupi u posljednjih nekoliko sedmica najviše podizali optimizam selektoru nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmedu Baždareviću, onda je Miralem, vjerovatno, prvi na spisku.

Dirigent igre 

U posljednja dva ligaška nastupa, protiv Karpija i Palerma, Pjanić je postigao dva pogotka i namjestio jedan. U odsustvu povrijeđenog Frančeska Totija (Francesco Totti), vodi ekipu i diriguje igru. No, Roma nas, makar u ovom trenutku, ne zanima. Zanima nas samo subota, kada će Pjanić povesti našu reprezentaciju u pohod na Vels, u susretu u kojem ne smijemo ni pomisliti ni na šta drugo osim na pobjedu.

Miraleme, na okupljanje ste došli u odličnoj formi, kako gledate na svoje trenutno stanje? 

– Imao sam lakšu povredu, ali hvala Bogu, vratio sam se. Ekipa igra dobro pa je i meni lakše da dođem do izražaja. Proizvod toga su dobri nastupi, golovi i asistencije. Sigurno je da sam veoma zadovoljan – kaže Pjanić.

A šta je sa Pjanićem u reprezentaciji? Nekako se još čeka da proradite u punoj snazi…

– Kada govorimo o tome, moramo uzeti u obzir da su klupski nastupi, općenito, drugačiji od reprezentativnih. Mi se u reprezentaciji okupimo nekoliko puta godišnje, dok u klubovima igramo u kontinuitetu. Svi se odlično poznajemo i svi smo u formi, dok s državnim timom ipak to nije slučaj. Nažalost, u reprezentaciji imamo dosta igrača koji nisu standardni u svojim klubovima i veoma je teško sastaviti ekipu u kojoj će se sve dobro poklopiti.

Među našim navijačima često čujemo stavove da jednog Pjanića gledamo u dresu Rome, a drugog u dresu reprezentacije… Kako Vi to komentirate? 

– Iskreno, to mi smeta. Ne želim da se moj angažman i moja želja uopće dovode u pitanje. Svakom igraču državni dres znači mnogo pa tako i meni. Za reprezentaciju BiH nikada se nisam štedio ili gledao lični interes. I tako će uvijek biti. Za reprezentaciju bih dao sve, ali kažem, fudbal je igra u kojoj je mnogo toga na kolektivu. U fudbalu se, općenito, sve postiže zajedništvom. Nije sve na jednom ili dvojici igrača.

Nismo konstantni

Kako igrati protiv Velsa? 

– Nema tu nekog posebnog recepta za pobjedu. Pitanje je hoćemo li mi uspjeti uspostaviti svoju igru. U posljednje vrijeme nije konstantna. Nekada se pokažemo u dobrom svjetlu, a nekada ne. Ako u subotu zaigramo onako kako možemo, možemo se nadati dobrom rezultatu.

Mislite li da je realno očekivati plasman u baraž?

– Jeste. Nažalost, došli smo u situaciju da moramo čekati i druge rezultate. Kada je riječ o nama, nema sumnje da ćemo mi učiniti sve da dođemo do tog cilja i ispunimo san istinskih navijača reprezentacije i odvedemo reprezentaciju na Euro. To je i moj san, da svaki put odemo na Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

Možete li zamisliti scenarij u kojem nećemo ići na Euro?

– Ne. Jer, uopće ne mislim da nećemo uspjeti.

Baždareviću nije lako

 Šta mislite o selektoru Baždareviću? 

– S njim smo dobili mnogo, ali sigurno je da mu nije lako. Suočava se s velikim problemima, jer je dosta fudbalera koji nisu standardni i mnogo je onih koji su povrijeđeni, a koji nam mnogo znače.

Otkud varijacije u igri

Zbog čega se dešavaju varijacije u igri reprezentacije BiH?

– U poređenju sa prošlim ciklusom, na raspolaganju imamo skroo iste fudbalere, ali tada su svi bili u top-formi i svi smo igrali dobro. No, sada imamo mnogo problema, dosta fudbalera je u lošoj situaciji u klubovima i to se mora odražavati i na reprezentaciju. No, vjerujem da će se situacija s vremenom popraviti.

KOMENTARI:
Loading...