Za razliku od većine europskih nogometnih liga u kojima traje zimska pauza, kod Engleza slijedi ludnica. Sve počinje tradicionalnim ‘Boxing dayom’, iduće kolo je već u nedjelju 28. decembra, a serija se nastavlja dva dana kasnije, a traje i za Novu godinu.

Zanimljiv je podatak kako je Manchester United ‘kralj’ Boxing Daya. Od 22 utakmice igrane u tom periodu, Premiershipu, “Crveni đavoli” su dobili 19, a izgubili samo jednu utakmicu, 2002. od Middlesbrougha (1:3).

Utakmica je odigrana na Riversidu, tvorci trijumfa su bili Bokšić, Nemeth i Job, dok je jedini gol za Đavole zabio Giggs. Na drugom mjestu je Arsenal koji je dobio 15 od 22 utakmice igrane 26. decembra. Treći je Liverpool, no ‘redsi’ nisu slavili od 2010. godine.

Od 20 klubova koji se trenutačno u Premiershipu na Boxing day nikada nisu slavili Burnley, Hull i Swansea City.

Međutim, ova tri kluba su zajedno odigrala tek sedam utakmica. Od klubova koji su odigrali najmanje 19 susreta na 26. decembar Everton i Aston Villa imaju najgori učinak u ligi. Villa je dobila samo tri, a Everton šest utakmica.

Legenda Liverpoola Robbie Fowler obožavao je igrati na Boxing day i sa osam golova najefikasniji je igrač. Thierry Henry i Robbie Keane zabili su po sedam golova. Od igrača koji su još igraju najefikasniji je napadač Arsenala Theo Walcott sa šest golova.

 

https://www.youtube.com/watch?v=4nwMpMgo6sQ

KOMENTARI:
Loading...