Aktuelni osvajač Evropske lige Sevilla ima priliku da večeras u Baselu postane prvi tim koji je ovo takmičenje osvajao tri godine uzastopno, dok Liverpool čeka prvi evropski trofej nakon 11 godina i pobjede protiv Milana u čuvenom istanbulskom finalu. Milan je tada vodio sa 3:0, da bi redsi uspjeli izjednačiti i nakon penala osvojiti petu titulu Lige prvaka.

Liverpool je osvajao i Evropsku ligu, no takmičenje se tada zvalo Cup UEFA i to tri puta, koliko je tim sa Anfielda osvajao i evropski Supercup.

Posebna motivacija

Sevilla je najtrofejniji tim Evropske lige, a Andalužani imaju četiri titule, koje su osvajali 2006. i 2007, te 2014. i 2015. Interesantno je da nijedna od dvije ekipe nije gubila u finalu, pa će tako jedni ili drugi večeras prvi put finale ovog takmičenja napustiti pognute glave.

Jürgen Klopp unio je novine u igru Liverpoola, ali je ekipa u prvenstvu završila tek na 8. mjestu i jedina nada za izlazak u Evropu je večerašnji trijumf. S druge strane, Sevilla je u Primeri osvojila 7. mjesto i siguran je učesnik Evropske lige i naredne sezone.
Bitno je napomenuti da bez obzira na to ko osvoji Evropsku ligu, ni španska, a ni engleska liga neće izgubiti mjesto u Ligi prvaka, već će dobiti jedno više.

– Nijedna ekipa nema prednost. Ako ste pobijedili prošle godine ili dvije sezone uzastopno, šta vam to znači sada? Ništa, u Baselu će biti potpuno nova i drugačija utakmica. Oni nisu igrali protiv nas ni u jednom od prethodna dva finala i ako neko ima bilo kakvu prednost u ovom meču, to smo mi, jer smo potpuno drugačiji od ostalih timova s kojima je Sevilla igrala, kazao je Klopp i dodao:

– Najvažnije je da vjerujemo u našu snagu, kvalitet i pozitivne stvari oko ekipe, a to nam može donijeti trofej i plasman u Ligu prvaka.

Da je Klopp unio novu dimenziju u Liverpool potvrđuju i riječi Adama Lallane.
– On je nevjerovatan. Uvijek ima posebnu motivaciju za nas igrače. Kad dođemo na trening uvijek je nasmijan i raspoložen, a to prenosi na nas, tako da nam je mnogo lakše, riječi su Lallane.

Sevilla želi ispisati historiju, a trener Unai Emery svaku pobjedu poklanja navijačima.
– Osvojiti trofej ili pobijediti meč, te to proslaviti sa navijačima, najbolji je osjećaj na svijetu i zato uživam u fudbalu. Plasirati se u Ligu prvaka i ponovo osvojiti Evropsku ligu bilo bi idealno, ali protivnik nam je jedan od najboljih timova svijeta i onda je mnogo teže. Međutim, i mi smo tim iz vrha evropskog fudbala i ako već igramo Evropsku ligu, želimo je i osvojiti, kazao je Emery.

Trener Seville istakao je da je po dolasku u ovaj klub tražio od igrača samo rad i poštivanje tih pravila. Posebne probleme imao je sa Reyesom, jer navijači nisu željeli da on igra.

– Kad sam došao u klub, navijači su me molili da Reyes ne igra. Na treningu sam ga pitao: “Jose, znaš li zašto te oni ne žele u timu?”. Naporno smo radili nakon toga i sada kad god izlazi iz igre na stadionu “Ramon Sanchez Pizjuan” navijači skandiraju Reyesovo ime. Rekao sam mu nakon toga da je to zaslužio napornim radom i slušajući moje upute. Tako radim sa svim igračima i uvijek želim iz njih izvući maksimum, a navijači to prepoznaju i vjeruju nam, riječi su Emerya, koji se ponovo osvrnuo na meč sa Liverpoolom.

Prave stvari

– Liverpool ima sjajnog trenera i nama neće biti lako protiv njih. Motiva i želje nam ne nedostaje, jer želimo da ostanemo zlatnim slovima upisani u historiju španskog i evropskog fudbala kao trostruki uzastopni osvajači. Naš stil igre je da vršimo pritisak na protivnika po cijelom terenu i vjerujem da to možemo uraditi i protiv Liverpoola. Najvažnije je da vjerujemo u sebe i da vjerujemo da radimo prave stvari, a to će donijeti rezultat bez obzira na to ko je protivnik, završio je Emery.

KOMENTARI:
Loading...