Slovački mediji izvještavaju o optimističkom raspoloženju koje vlada u njihovoj reprezentaciji uoči sutrašnje utakmice u Hlohovecu sa selekcijom Bosne i Hercegovine.

Kao i mi, i Slovaci sutrašnji dvoboj ocjenjuju ključnim u borbi za prvo mjesto u grupi A koje vodi u baraž za Svjetsko prvenstvo 2017. godine u Francuskoj.
Selektor Slovačke Martin Liptak u izjavi za Teraz šport kazao je kako njegovu selekciju očekuje velika borba u kojoj će Slovaci pobijediti s dovoljnom gol razlikom, ali da to neće biti lako.

„Bosnu dobro poznajemo. Imali smo prilike gledati dva snimka njihovih utakmica. Imamo iskustvo iz susreta s njima i znamo kako trebamo igrati. Naš tim je protiv Litvanije pokazao hrabrost, spasili smo svoj život u drugom poluvremenu u Litvaniji. Možemo protiv Bosne napraviti nepropusnu odbranu“, rekao je Liptak.

Iskusni golman Richard Štochl, koji brani za njemački Rhein-Neckar Löwen, ističe u istom mediju kako će njima pobjeda od četiri gola razlike biti dovoljna pod uvjetom da ne prime više od 25 golova. “Nema potrebe da mislimo unaprijed o tome kako moramo prevazići manjak od četiri gola. Ja samo želim da pružimo maksimum i da pobijedimo“, prenosi Teraz šport izjavu 40-godišnjeg sjajnog golmana slovačke reprezentacije.

Štochl podsjeća da je njegov tim u Tuzli skoro do kraja bio ravnopravan suparnik sa selekcijom Bosne i Hercegovine, te da su poraz (29:25) doživjeli u završnoj fazi utakmice.

“Definitivno smo u „petminutki“ izgubili nekoliko lopti. Protiv takvog protivnika mora se platiti ceh. Inače, mi smo se dobro držali tamo sve do 55. minute. Bosna je vrlo jak protivnik, moramo biti koncentrirani od prvog do posljednjeg minuta. Učinit ćemo sve da pobijedimo”, rekao je Štochl.

Lubomir Duris, koji igra u klubu Sporta iz Hlohovca, gdje je baza slovačke reprezentacije u ovim kvalifikacijama, izjavio je da ključ pobjede protiv BiH leži u dobroj odbrani i kontrama.

„Takvom igrom smo u prvoj utakmici protiv BiH bili ravnopravni. Stali smo u zadnjih deset minuta i Bosanci su iskopali pobjedu s četiri gola razlike. Sada moramo izbjeći takve greške i ne gubiti lopte što Bosna zna iskoristiti“, izjava je reprezentativca Durisa objavljena na klupskoj stranici.

Utakmica Slovačka – Bosna i Hercegovina igra se u srijedu, 13. januara, u sportskoj dvorani u Hlohovcu s početkom u 18 sati. Sude Norvežani Andre Hansen i Oistein Petersen, dok je delegat Christian Kaschutz iz Austrije.

Komentari: