Lionel Messi i njegov otac osuđeni su zbog porezne prevare u Barceloni.

Sud u Barceloni proglasio je krivim Lionela i Jorgea Messija na suđenju zbog utaje poreza. Sud je čak izrekao zatvorsku kaznu od 21 mjesec, no španski mediji javljaju kako Messijevi neće kaznu služiti iza rešetaka jer po tamošnjem zakonu kazna ispod dvije godine se može služiti uslovno.

Sud je Messiju naredio plaćanje novčane kazne od 2.2 miliona eura, dok će njegov otac morati platiti 1.5 miliona eura. Tako je zvijezda Barcelona ipak osuđena, iako je još jesenas čak i samo tužilaštvo tražilo da se postupak vodi samo protiv njegova oca. Messije se teretilo kako su utajili 4,1 miliona eura poreza u periodu između 2007. i 2009. godine.

Tužilac je tvrdio kako je Jorge Messi osnovao mrežu lažnih kompanija u Urugvaju, Belizeu, Švicarskoj i Velikoj Britaniji kako bi od španskih poreznika prikrio određene sponzorske prihode, prenosi Dnevnik.hr.

Međutim, sudac koji vodi slučaj nije prihvatio argumente tužilaštva jer smatra kako je mlađi Messi imao saznanja o prevari te je zbog toga zatražio i njegovu zatvorsku kaznu.

Podsjetimo, poznato je kako su Messijevi već duži niz godina na udaru katalonskih vlasti zbog istrage oko utaje poreza. I nisu oni jedini jer mnogim igračima Barcelone prijeti slično suđenje. Osim Messija, pod istragom su Neymar, Javier Mascherano, Adriano, a čak se spominje i ime Danija Alvesa.

KOMENTARI:
Loading...