Beijing mayor and president of the Beijing 2022 Olympic Winter Games Bid Committee Wang Anshun (C) speaks during the bid presentation to host the 2022 Winter Olympics in the Chinese city of Beijing, at the 128th International Olympic Committee (IOC) session in Kuala Lumpur on July 31, 2015. AFP PHOTO / POOL / Vincent Thian

Ljeto tek što je počelo, a iza ljubitelja sport tek je jedan veliki događaj.

Evropsko fudbalsko prvenstvo održano je u Francuskoj, a strahovi od terorističkih napada pokazali su se neutemeljenim. Srećom, savršenom organizacijom i zdravim razumima, sve je bilo u znaku sporta i poneke lažne uzbune.

Slijedi olimpijada. Pardon, slijede Olimpijske igre. Da, postoji značajna razlika između ova dva pojma, a utisak je da samo oni pasionirani ljubitelji sporta prepoznaju o čemu se radi. Oba ova termina koriste se u istom kontekstu – potpuno pogrešno.

Olimpijske igre su, dakle, turnir – takmičenje na kojem se sportisti nadmeću s konkurencijom iz cijelog svijeta, a olimpijada je period između dva turnira. Završetkom takmičenja u Londonu, nastupila je olimpijada koja još uvije traje i trajat će do početka događaja u Rio de Janeiru petog dana narednog mjeseca.

Pogrešan termin često se koristi čak i u zvaničnim dokumentima. A na kraju svih krajeva, nije ni važno. Događaj je to najveći i najvažniji u svijetu sporta. Najprestižniji, najpopularniji i najveći. Olimpijska medalja kruna je svake sportske karijere. Olimpijske igre redovno nadmaše one prethodne, postave nove standarde i dodatno unaprije sport. Tako će biti i ovaj put. Na Olimpijskim igrama, ne olimpijadi.

KOMENTARI:
Loading...