Duško Vujošević izabran je danas za novog selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Crnogorski stručnjak ima selektorsko iskustvo, jer je vodio reprezentaciju Srbije i Crne Gore, kao i selekciju Crne Gore, koju je prvi put u historiji odveo na Eurobasketu.

Vujošević se trenerskim poslom počeo baviti 1976. godine. Do 1982. godine radio je sa mlađim kategorijama u Partizanu. Narednu sezonu je proveo u OKK Beogradu, gdje je vodio juniorsku ekipu koja je osvojila šampionat Jugoslavije. Te godine radio je i sa prvim timom OKK Beograda.

Poslije odsluženja vojnog roka, godinu dana je radio u Mladosti iz Zemuna, a pred sezonu 1985/86. vratio se u Partizan, gdje je postao pomoćni trener prvog tima. Poslije smjene prvog trenera, tokom sezone 1986/87, u 27. godini života, postajo je prvi trener Partizana i iste sezone osvajio titulu prvaka Jugoslavije.

U sezoni 1987/88. predvodio je Partizan do final-foura Kupa evropskih šampiona, na kojem je beogradski tim osvojio treće mjesto. Iako je ljubimac Grobara, navijača Partizana, sjedio je i na klupi najvećeg rivala – Crvene zvezde i to u sezoni 1991/92.

U Partizan se ponovo vratio 2001. godine i osvojio je devet titula prvaka Srbije (2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009. i 2010. godine), četiri Kupa (2002, 2008, 2009, 2010), i regionalnu NLB ligu četiri puta (2007, 2008, 2009, 2010), te je postao najtrofejniji trener u historiji kluba.

Vujošević će sa KSBiH potpisati četverogodišnji ugovor i to nakon što mu istekne ugovor sa francuskom Limogesom.

Ubraja se među najbolje trenere sa prostora bivše Jugoslavije. Crnogorac je kontroverzan stručnjak, tankih živaca, ali čvrste ruke, s nultom stopom nediscipline. Nerijetko je znao to demonstrirati i na svojim najboljim igračima, ali i onim mlađim…

Tokom utakmica Vujošević često ulazi u obračun sa sudijama, ali i svojim igračima. Prepoznatljiv je i po tehničkim ličnim greškama. Definitivno, ima kratak fitilj, ali i iskustvo koje će znati prenijeti na Mirzu Teletovića, Jusufa Nurkića, Džanana Musu…

Vujošević sigurno nije jeftin trener, ali neke ranije njegove izjavu daju naslutiti da bi KSBiH mogao “dobro proći“.

– Teško je povjerovati da danas ima igrača koji se ne bave košarkom zbog novca, ali ja sam takav čovjek. Meni pare nisu u prvom planu, nego strast i potreba za dobrim rezultatom – rekao je prije sedam godina Vujošević, kada se dotakao i “trenerske diktature“:

– Igrači moraju da funkcionišu u skladu sa onim čime su odlučili da se bave. Tako i stiču zrelost. Učimo ih timskim principima, i zakonima života u timu, jer tim je kao posada podmornice, jedan pogreši, svi su mrtvi. Reda mora biti, u smislu da je to način života, intenzitet rada, i način igre, ne može niko da bude iznad tima, svi su u funkciji.

Svojim izjavama znao je “zapaliti“ široke narodne mase, ali i motivirati svoje izabranike. Pročitajte samo neke od Vujoševićevih citata:

– Tim mora da bude specijalna jedinica – da ima svoju mantru i svoje šifre!

– Tim je kao posada podmornice – ako jedan pogriješi, svi su mrtvi.

– Teško je funkcionisati u sportu bez brutalnosti. Ne prolaze samo lijepe priče.

– Tim nije skup najboljih pojedinaca, već pojedinaca koji najbolje funkcionišu zajedno.

– Lider je onaj koji misli na druge, a ne onaj koji se određuje dekretom.”

– Može da se pogriješi u tome kakav je ko igrač i kakav će igrač biti, ali ne smije da se pogriješi u tome kakav je čovjek.

KOMENTARI:
Loading...