Novi šampion je Borac, koji je večeras stigao da drugog naslova u klupskoj historiji. 

VEZANI TEKST – Borac novi prvak Bosne i Hercegovine, Radnik ispao

Zanimljivo, Banjalučani su tokom zimske pauze imali 13 bodova zaostatka iza Sarajeva, bili su na petoj poziciji i uoči proljeća maštali su samo o plasmanu u Evropu.

Borac je doskora navijao za Sarajevo

– Cilj nam je bio četvrto mjesto i navijali smo da Sarajevo osvoji duplu krunu kako bismo kao četvrtoplasirani izborili plasman u Evropu. Međutim, na proljeće nam se sve poklopilo… – priznao nam je nedavno jedan od članova stručnog štaba FK Borac.

Ruku na srce imali su Banjalučani naklonost sudija, ali i još veću pomoć čelnika FK Sarajevo, koji su, najkraće i najblaže rečeno za sitniš “prodali” titulu i ostali bez minimalno 1,5 miliona KM. Kako?

VEZANI TEKST – Tektonski poremećaji u svlačionici Sarajeva

Matematika je jasna. Nakon sjajne prve polusezone koju su okončali bez poraza, u Bordo klubu su bili toliko sigurni u titulu da su zimus prodali svoju dvojicu najboljih fudbalera – Amara Rahmanovića i Benjamina Tatara. I to za sitniš.

Naravno, kao što je to slučaj kod nas, pojedinosti transfera nisu poznate, ali prema podacima Transfermarkta za papire ove dvojice kapitalaca Sarajevo je inkasiralo 590.000 eura (300.000 za Rahmanovića i 290.000 za Tatara).

A igra tima sa Koševa sa njima i bez njih dvojica je “dva svijeta različita” i odlazak njih dvojica značio je početak kraja šampionskim ambicijama. Iz kola u kolo prednost se “topila”, a onda je Borac sredinom aprila slavio na Koševu sa 2:0 i sve prelomio. Uz to što je prišao na dva boda zaostatka, osigurao je i bolji međusobni skor i već tada se moglo naslutiti da Sarajevo neće odbraniti titulu.

VEZANI TEKST – Poznato koliko je zaradilo Sarajevo od prodaje Benjamina Tatara

Šta je Sarajevo izgubilo ne osvajanjem titule?

Računajući ugrubo, uz jedan od najgorih scenarija u Evropi, klub je ostao bez minimalno 1,4 miliona eura! Kao prvaci, bili bi nositelji u prvom pretkolu (260.000 eura) i za očekivati je da bi prošli u drugo pretkolo, što bi im garantovalo još minimalno po jedan meč u kvalifikacijama za Evropsku ligu (treće pretkolo) i play-offu Konferencijske lige (750.000 eura). Za svaki nastup imali bi bonus od po 100.000 eura i tako dolazimo do cifre od 1,410.000 eura (prošle sezone od Evrope zaradilo oko tri miliona KM).

Ako se od toga oduzme cifra koju su “zaradili” prodajom Rahmanovića i Tatara, dolazimo do razlike od oko 800.000 eura (što je više od 1,5 milion KM). I to je čist novac! Da ne govorimo o svemu onome što “prati” titulu (imidž, sponzori, dominacija…).

Direktorica Sabrina Buljubašić mudro šuti

Navijači se pitaju ko će platiti cijenu za katastrofalnu transfer politiku? Još tokom borbe za titulu smijenjeni su Emir Hadžić, koordinator sportskog segmenta FK Sarajevo, a nedugo potom otkaz je uručen i treneru Vinku Marinoviću.

Da li su oni na svoju ruku prodali Rahmanovića i Tatara ili su dobili dozvolu “s vrha”. To je pitanje za generalnu direktoricu Sabrinu Buljubašić, koja bi, ako ništa, onda iz moralnih razloga bar trebala ponuditi ostavku… A ona, za sada, mudro šuti!