Najbolji teniser svijeta Novak Ðoković u razgovoru s mladim srpskim teniserima otkrio je da je prvi put poželio uzeti reket u ruke kada je na televiziji vidio legendarnog Amerikanca Petea Samprasa kako osvaja jednu od sedam titula na Wimbledonu.

“Krenuo sam iz čiste emocije, jer sam gledao meč na TV-u. Igrao je Pete Sampras, osvojio je tada Wimbledon. Nikad nisam ranije vidio ni lopticu, ni teren, ali me je to zaintrigiralo. Zamolio sam oca da mi kupi reket i tako je sve krenulo”, rekao je Ðoković u razgovoru s mladim igračima, koji je organizirao Teniski savez Srbije, javlja Tanjug.

On je budućim teniserima poručio da moraju znati ko su i odakle dolaze i biti po nečemu prepoznatljivi.

“Često kad se nađem u teškim trenucima u meču, kada nije sve idealno, podsetim se toga. Prisetim se ko sam ja ustvari, zašto sam teniser, gde ja idem. To su ključne stvari koje bi svako od vas trebalo da postavi, u momentima kad stasavate, izgrađujete karakter, prolazite kroz pubertet. Kada imate taj unutrašnji mir i samouverenost, možete da sprovedete šta god poželite na terenu”, objasnio je 28-godišnji teniser.

„U životu je sve moguće, ako stvarno verujete u to, ako poštujete i izgrađujete karakter u odnosu na prave životne vrednosti, na koje vas upućuju vaši roditelji i porodica, koja je stub svega“, istaknuo je Ðoković.

Djoker Nole je mladim teniserima rekao da uvijek poštuju rivala, uprkos borbi nerava, pozitivnih i negativnih emocija na terenu. Tom prilikom prisjetio se ovogodišnjeg finala Roland Garosa, koje je izgubio od Švicarca Stana Wawrinke.

“Kada smo završili finale koje sam izgubio, prišli smo jedan drugom i zagrlili se. Igrao sam dvadesetak grand slem finala i nijednom posle meča nije bilo takvo pozdravljanje. Emocija koju sam doživeo na ceremoniji je bila takva da je nikad pre nisam proživeo. Nas dvojica smo prijatelji van terena, iako smo rivali, iako se borimo za jedan od najprestižnijih turnira na svetu”, rekao je Ðoković.

Govoreći o osnovnim principima, kojih se moraju pridržavati na putu ka vrhu svjetskog profesionalnog tenisa, Ðoković je istaknuo kao najvažniju stvar ljubav prema tenisu: “Strast koju osećate ne samo kada idete na turnire, već i na treninge, svaki put kada treba da udarite tenisku lopticu. Zadovoljstvo koje vam to pričinjava treba da vam bude glavni izvor snage i volje da igrate ovaj sport.”

Ðoković je otkrio način na koji se prevazilazi trema, strah i pojačane emocije prilikom važnih mečeva, kroz koje prolazi svaki igrač.

“To se radi strpljenjem, verom u sebe i u svoje sposobnosti, fokusiranjem na suštinu i početak vaših karijera i na pitanje zbog čega ste počeli da se bavite tenisom, a to je zbog toga što ste sami to želeli. Roditelji su žrtvovali dosta toga da biste živeli svoj san i igrate tenis. Volite ga, iz te iskrene emocije ste krenuli s treninzima. Isto je bilo i u mom slučaju”, zaključio je Ðoković.

KOMENTARI:
Loading...