Velikan italijanskog i evropskog fudbala Juventus iz Torina u septembru ove godine planira otvoriti svoju akademiju u Sarajevu u saradnji sa kompanijom Birr group, rekao je Melvin Ahmetović, portparol Birr groupa.

Otvaranje Akademije

Prethodno, od 22. do 27. augusta na terenima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) po drugi put u BiH održaće se Juventusov kamp.

– Akademija ima drugačiji koncept od kampa, jer je to cjelogodišnji projekt. Ona će pratiti rad škole, tako da će djeca imati ljetni i zimski raspust kao u školi. Akademija bi u Sarajevu sa radom trebala početi sredinom septembra i završiti krajem juna. Djeca će u Akademiji imati četiri treninga sedmično radnim danima i igranje utakmica vikendom. Akademija će biti smještena u novom Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” u Halilovićima. Sa djecom će raditi domaći treneri, koje ćemo pažljivo birati. Tokom cijele godine imaćemo posjete italijanskih trenera koji će voditi računa o situaciji na Akademiji, treninzima, napretku i drugim stvarima, kazao je za Anadoliju Ahmetović i objasnio kako je proces trajao nekoliko godina.

– Prvi kontakti sa Juventusom su uspostavljeni 2012. Onda su prošle dvije ili tri godine tokom kojih se razgovaralo o mogućnosti organizovanja kampa. Oni su uvijek bili zainteresovani za Balkan, jer su djeca sa ovog područja izuzetno talentovana, tako da su poziv iz BiH prihvatili sasvim dobro.

Kada je u pitanju ovogodišnji kamp Juventusa, iz Birr groupa očekuju najmanje 90 djece s kojima će raditi tri trenera iz Italije i još tri koja će im pomagati i sticati iskustvo za Akademiju, koja će se uskoro otvoriti.

Učenje jezika

– Ove godine kamp će trajati od 22. do 27. augusta. Treninzi će biti od ponedjeljka do petka, dva puta dnevno, pod vodstvom italijanskih trenera koje šalje Juventus. Djeca će biti podijeljena po starosnoj dobi i treniraće u šest grupa. Pripremili smo i program između treninga, kako bismo popunili taj prazan prostor i kako bi djeca stekla neka nova znanja. Tako planiramo da između treninga djeca uče engleski i italijanski jezik, osnove prve pomoći i još neke veoma zanimljive aktivnosti, kazao je Ahmetović.

KOMENTARI:
Loading...