Naime, američki specijalizirani portal Basketball Reference je izračunao kako Blazersi ove sezone postižu 9,9 poena više u trenucima kada je Nurkić na parketu.

Tim podatkom naš košarkaš je nadmašio Nicolasa Batuma i Stevea Blakea, kada su Blazersi u sezoni 2008/09. postizali 9,8, odnosno 9,7 poena više kada se ovaj dvojac nalazio u igri.

Nurkić iza sebe ima fantastičnu sezonu i u brojnim statističkim parametrima je među vodećim u svojoj ekipi koja ove godine ima velike ambicije u play-offu NBA lige.

Statistika učinka ekipe u trenucima kada su određeni igrači na parketuStatistika učinka ekipe u trenucima kada su određeni igrači na parketu

Po broju postignutih poena je na trećem mjestu s prosjekom od 15,4 iza lidera Damiana Lillarda (26,2) i CJ McColluma (21,3).

Međutim, Nurkić dominira u skokovima i ove sezone ih pravi u prosjeku 10,4 po utakmici, a najbliži pratilac u ekipi Al-Faroug Aminu je na 7,5.

Da je Nurkić osim poena i skokova izuzetno bitan za ekipu govori i statistički podatak o asistencijama, gdje se također nalazi na trećem mjestu sa 3,3 uspješna dodavanja po utakmici. Ispred je samo sjajni Lillard sa 6,6 i Evan Turner sa 3,7 asistencija po meču.

Priliku za nastavak sjajnih partija Nurkić će imati već u noći sa srijede na četvrtak, kada će Blazersi ugostiti Dallas Maverickse.

KOMENTARI:
Loading...