Nakon odličnog otvorenja prvenstva i dvije pobjede, a potom i trijumfa nad Slovenijom za plasman u četvrtfinale prvenstva, postalo je jasno da je cilj naše reprezentacije na ovom takmičenju ispunjen, a bilo je još i ranije jasno da naši košarkaši kvalitetom ne mogu napraviti puno više od toga.

Stoga je bilo sasvim jasno već nakon četvrtfinalne utakmice sa Srbijom da će naš tim teško uspjeti da savlada ostale protivnike u borbi za određivanje plasmana od pete do osme pozicije, a nakon poraza od Italije, ostalo nam je da sa Grčkom odlučimo o plasmanu na sedmo ili osmo mjesto.

Već u prvoj četvrtini, Grci su pokazali da će maksimalno odgovorno igrati defanzivu i da im je stalo do toga da ostvare što bolji plasman, pa su poveli rezultatom 12:7.

Naš tim je zaigrao bolje u drugoj četvrtini, ali na kraju nismo stigli do preokreta i Grci su na poluvremenu još uspjeli i povećati vodstvo, a rezultat je glasio 35:29.

Treća četvrtina je po starom dobrom običaju donijela ”raspad” sistema u našoj igri, a naš protivnik je u ovom periodu utakmice riješio pitanje pobjednika. Rezultat je na otvorenju posljednjih deset minuta glasio 59:41.

Do kraja susreta, Grci su još uspjeli povećati svoju prednost i meč dobiti konačnim rezultatom 77:55.

Najefikasniji igrač naše reprezentacije bio je Vojin Ilić sa 16 poena, 5 skokova i asistencijom, a Kenan Kamenjaš je ubacio 10 poena, uz 7 skokova i 4 asistencije. Robert Soldo je ubacio 11 poena, uz 2 skoka i asistenciju.

Kod Grka je najbolji bio Georgios Kalaitzakis sa 16 poena.

Vrijedi napomenuti da za naš tim danas nisu igrali Sani Čampara i Emir Čerkezović.

Komentari: