2007. godina u NBA ligi bila je jedna od boljih kada je u pitanju draft.

Naime, nakon 2003. godine i najbolje draft generacije svih vremena, teško je bilo očekivati da će neka naredna generacija ponuditi bolje košarkaše.

Ipak, 2007. godine na draft su izašli: Kevin Durant (drugi pick), Al Horford (treći pick), Mike Conley (četvrti pick). Prije svih njih, kao prvi pick je izabran Greg Oden.

Odena su izabrali Portland TrailBlazersi koji su u njemu vidjeli novog spasitelja franšize i nekoga ko će sa Brandonom Royom činiti ozbiljnu ekipu vrijednu barem konferencijskog finala.

U pet godina Oden je sakupio samo 82 nastupa zbog stalnih problema s ozljedama koljena.

Nakon godine pauze, Oden je u sezoni 2013/14. zaigrao za tadašnje prvake Miami Heat, ali ponovno su ga povrede spriječile da značajnije pridonese rezultatima svoje momčadi.

Posljednji nastup u NBA imao je prije 919 dana.

Izvor: Youtube

Nakon toga, sezonu je odigrao u kineskoj CBA ligi za Jiangsu s kojim je bilježio 13 poena po meču.

Oden je karijeru završio sa 8.0 koševa i 6.2 skokova za 19.3 minuta provedenih na parketu.

Zanimljivo, Portland je 2007. dao prednost Odenu ispred Kevina Duranta kojega su kao drugog izabrali tadašnji Seattle SuperSonicsi.

Durant je dosada osvojio jedan naslov najkorisnijeg (MVP) igrača u NBA ligi 2013/14., četiri je puta bio najbolji strijelac lige, a ovoga je ljeta iz Oklahoma City Thundera preošao u Golden State Warriorse.

Komentari: