Spomenuto priznanje dodjeljuje se od 1981. godine, a podatak kako ga je prije njega od nogometaša osvojio jedino legendarni Johan Cruyff – dovoljno govori. Slavnom Argentincu Messiju, koji je ispisao povijest kluba i ostavio neizbrisiv trag, nagradu je na gala večeri uručio katalonski predsjednik Quim Torra.

No, svakako treba naglasiti kako je Messi ovo prestižno priznanje ‘Creu de Sant Jordi’ dobio ‘zbog sportskih postignuća, humanitarnog rada te doprinosa cijelom katalonskom društvu.’

No, kada je stupio na pozornicu i primio svoju nagradu Mesii je, iz tko zna kojeg razloga, u trenutku kada se dvoranom proširio pljesak uz skandiranje Kataloniji uz povike ‘sloboda! Svim političkim zatvorenicima!’, ostao mirno stajati dok su svi u dvorani i svi oko njega euforično pljeskali i skandirali u čast onima koji su završili u zatvoru u borbi za katalonsku neovisnost.

   

Ta njegova gesta postala je tema dana u Kataloniji i predmet rasprave uz pitanje ‘zašto je tako mirno stajao i znači li to da ne podržava ‘neovisnu Kataloniju?’

U priloženom video može se vidjeti kako je Messi na početku sramežljivo zapljeskao, a nakon toga kada su okupljeni svojom gestom željeli poslati poruku vlastima u Madridu – Messi je ostao mirno stajati. Očito je procijenio kako se ne bi bilo pametno uplitati u političke priče. Naravno, neki su njegovu gestu, jer jako dobro zna što se događa u Kataloniji, opisali jednom riječju: Bojkot“!

No, svojom gestom najveće Katalonce ja jako razljutilo pa tako ispada kako je nakon što je dobio najveće priznanje Vlade Katalonije postao i najomraženiji sportaš Katalonije.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...