epa04569544 Coach of Bosnia Dragan Markovic during the Qatar 2015 24th Men's Handball World Championship match between Bosnia & Herzegovina and Macedonia at the Ali Bin Hamad Al Attiya Arena in Al Sadd, Doha, Qatar, 19 January 2015. Qatar 2015 via epa/Fehim Demir Editorial Use Only/No Commercial Sales

Na klupi našeg tima iskusni stručnjak odradio dva ugovora, jedan od četiri godine i drugi od tri mjeseca, i za sada je jedini selektor koji je BiH odveo na veliko takmičenje

Rukometna reprezentacija BiH uspješno je okončala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. godine izborivši baraž. Nakon brojnih problema, uglavnom vezanih za finansije, poslije pobjede nad Slovačkom jedno pitanje ostalo je neriješeno.

Selektoru najboljih bh. rukometaša istekao je ugovor, a iako je imao namjeru da mu duel sa Slovacima bude posljednji na klupi BiH, nakon utakmice je kazao da je nakon razgovora sa kapitenom i zbog želje njegovih igrača promijenio svoju odluku.

Igrači su odlučili

– Nisam ja ništa odlučio, moji igrači su bili ti koji su odlučili – kazao nam je kratko selektor Marković, koji nije želio mnogo komentarisati činjenicu da će ”rukometna vlada” u narednim danima raspravljati o njegovom statusu.

– Stojim iza svega onoga što sam rekao i nakon posljednje utakmice kvalifikacija. Mi smo i bez para i specijalnih uslova dosta postigli. Poenta je što imamo skromnu ekipu i nama je najvažnije da predstavljamo narod – dodao je Marković.

O Markovićevoj sudbini bi u narednih desetak dana, odnosno do kraja mjeseca, trebao odlučivati Upravni odbor RSBiH.

– Ja sam tek jedan od 12 članova Izvršnog odbora koji će odlučivati o sudbini selektora Markovića, iako je moje lično mišljenje da on treba voditi reprezentaciju i u utakmicama baraža. Ako svi budu insistirali na tome ja ću to podržati – kaže Enid Tahirović, predsjednik RSBiH.

Na klupi naše selekcije Marković je odradio dva ugovora, jedan od četiri godine i drugi u trajanju od tri mjeseca, i za sada je jedini selektor koji je BiH odveo na jedno veliko takmičenje.

Domaćini u Tuzli

– Već ranije smo na jednoj od sjednica IO razgovarali da se ne potpisuju ugovori na duži period. Mislim da je ugovor od dvije godine optimalan bez obzira ko će biti selektor. To govorim što zbog eventualnog rezultatskog neuspjeha, što zbog finansija, jer kad otjeramo nekoga ko ima ugovor na četiri godine poslije pola odrađenog ugovora, onda smo mu dužni isplatiti određena potraživanja, a u takvoj finansijskoj situaciji nismo. S druge strane ni kraći ugovori nisu rješenje, jer bi na taj način za pet godina potrošili sve selektore – istakao je Tahirović.

Prvi čovjek našeg rukometa naglasio je da će Tuzla najvjerovatnije biti domaćin utakmice baraža koja se igra u junu, a Evropska rukometna federacija (EHF) jučer je potvrdila da će žrijeb baraža biti održan 31. januara u Poljskoj, a tada će BiH saznati ime rivala koji će joj stajati na putu do drugog uzastopnog plasmana na SP.

KOMENTARI:
Loading...