Ove godine na olimpijska borilišta u Rio de Janeiru izaći će 11.000 sportista, a njih deset, pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta, imaju nešto drugačiju sportsku prošlost od ostalih.

Nakon nasilja i sukoba koje su preživjeli u matičnim zemljama Siriji, Demokratskoj Republici Kongo, Južnom Sudanu i Etiopiji spas su pronašli u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Keniji i Brazilu. Tim izbjeglica čini pet sportista iz Južnog Sudana, po dvoje iz Sirije i Demokratske Republike Kongo i jedan iz Etiopije. Njih šest se takmiči u atletici, a po dvoje u plivanju i džudu.

Medalja za sve izbjeglice

Sirijka Yusra Mardini je iz ratom zahvaćene zemlje izbjegla u Tursku. U malom čamcu je sa još 20 osoba pokušala preći u Grčku sanjajući o boljem životu.

Na putu prema Grčkoj otkazao je motor na čamcu u koji je počela ulaziti voda. Samo su Yusra i njena sestra znale plivati, te su skočile u Egejsko more i četiri sata gurale čamac prema obali. Uspjele su spasivši mnogobrojne živote. Iz Grčke su preselile u Njemačku.

Južnosudanci Paulo Amotun Lokora, Yiech Pur Biel, James Nyang Chiengjiek i njihove sunarodnjakinje Rose Nathike Lokonyen i Anjelina Nadai Lohalith (21) zbog rata su spas potražili u Keniji, gdje je većina u izbjegličkom kampu trenirala trčanje.

Lokora i Lohalith na OI će se takmičiti u utrci 1.500 metara, dok će 21-godišnji Biel i dvije godine starija Lokonyen trčati u utrci na 800 metara.

Nyang Chiengjiek takmičit će se u utrci na 400 metara, a sa 13 godina je izbjegao u Keniju jer su ga oružane grupe u njegovoj zemlji primoravale da pristupi miliciji.

Sirijac Rami Anis je na kurs plivanja krenuo sa 14 godina u sirijskom gradu Halepu. Kada je počeo rat u Siriji, otišao je do brata u Istanbul.

Ovaj 25-godišnjak je uzimao i časove u sportskom klubu Galatasaray. Nakon toga odlazi u Belgiju, a takmičit će se u plivanju u leptir-stilu.

Yolande Bukasa Mabika i Popole Misenga dolaze iz Demokratske Republike Kongo. Zbog sukoba u zemlji, Mabika je morala napustiti dom i živjeti u izbjegličkom kampu u prijestolnici Kinšasi.

Tu se rodila ljubav prema džudu, a na OI će se boriti u ženskoj kategoriji do 70 kilograma.

Taksista maratonac

U istom će sportu učestvovati i Misenga, koji je poput Mabike džudo počeo trenirati u izbjegličkom kampu. Kazao je kako ih je tu trener često ostavljao gladne i zatvorene, te poručio da će osvojiti medalju u ime svih izbjeglica.

Etiopljanin Yonas Kinde (36) od sukoba u zemlji pobjegao je u Luksemburg.

Tamo je pet godina radio kao vozač taksija.

U isto vrijeme pokazivao je veliko interesovanje za trčanje te se takmičio u trkama na duže staze, a na OI će trčati maraton.

KOMENTARI:
Loading...