Utakmice baraža najčešće su završale pogubno za Irce, koji su od sedam nastupa u play-offu, čak pet puta ispali. Martin O’Neill je sa svojom ekipom propustio direktni odlazak na Euro, nakon što je u posljednjoj utakmici Irska poražena od Poljske, pa će morati u baraž, koji je u prošlosti često ostavljao gorak okus kod Iraca.

Play-off utakmice za svjetska i evropska prvenstva Irci su igrali u sedam navrata, a tek su dva puta uspjeli savladati posljednje prepreke i plasirati se na velika takmičenja. Jednom su izbacili Iran, a drugi put Estoniju.

U play-offu za SP 1966. ispali su od Španaca, a 30 godina poslije odlaska na Euro koštao ih je poraz od Holandije.

Dvije godine poslije ponovo su bili nadomak odlaska na SP, ali ovaj put ih je zaustavila Belgija, a u baražu za Euro 2000. bolja od njih bila je Turska.

Tek iz petog pokušaja Irci su uspjeli savladati nekoga u baražu, a žrtva je bila selekcija Irana, pa su se plasirali na SP 2002.

Šesti put su u play-offu igrali protiv Francuske, od koje su bili mnogo bolji, ali čuvena Henryeva ruka ih je koštala odlaska na Svjetsko prvenstvo, gdje su se trikolori raspali, a cijeli svijet pisao o šteti koja je nanijeta Ircima.

Ipak, dvije godine poslije, Irska je dobila satisfakciju i to ponovo kroz baraž, gdje su voljom žrijeba zaigrali protiv Estonije, koju su lako apsolvirali za odlazak na Euro. međutim, tam,o se nisu sjajno proveli, s obzirom na to da su izgubili sve tri utakmice.

KOMENTARI:
Loading...