Aktuelni šampioni Prmeijerlige Engleske, ekipa Manchester Cityja, na meti je UEFA kako zbog kršenja finansijskog fair playa, tako i zbog drugih “spornih radnji” zbog kojih su pod stalnom lupom organizacije koja razmatra njihovo isključenje iz Lige šampiona.

Kako prenosi New York Times, posljednjih mjeseci Građani su predmet istrage regulatornih tijela UEFA, čiji su se predstavnici sastali prije dvije nedjelje u Nionu kako bi diskutovali o zaključcima istrage. Ono što se pretspostavlja je da će se tražiti da se Manchester City izbaci iz Lige šampiona, a ovu odluku trebalo bi da saopšti vođa istrage i bivši premijer Belgije Yves Laterne.

Zanimljivo, ako se usvoji ova odluka, City će najmanje jednu sezonu provseti van najelitnijeg fudbalskog takmičenja Evrope.

Takođe, za sada nije poznato da li bi se kazna odnosila na sezonu koja slijedi ili na 2020/2021, a ono što je sigurno je da bi usvajanje odluke bilo veliki udarac za tim u koji je šeik Mansour u posljednjih deset godina uložio milijarde eura.

Naravno, bez obzira na odluku, City će imati pravo na žalbu, što će vjerovatno iskoristiti, jer su tokom procesa već istakli da “odbacuju sve optužbe”.

Ono što je takođe zanimljivo, barem za sada, PSG uspijeva da izbjegne kaznu, iako se suočavao sa sličnim pitanjima. Klub je u vlasništvu arapske porodice iz Katara, a ono što je sumnjivo jesu megatransferi Neymara i Mbappea u istom ljetnjem prelaznom roku, baš kao i sumnjivi sponzorski ugovori i sposobnost za finansijsko upravljanje novcem.

Ipak, New York Times dodaje da se mora uzeti u obzir i činjenica da vlasnici PSG-a vode i kompaniju beIN Sports emitera koji je najveći kupac UEFA medijskih prava. Uz to, vlasnik iz Katara Nasser Al-Khelaifi je izabran za člana Izvršnog odbora ranije ove godine.

(NN/Telegraf.rs)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...