Iako je prvobitno odluka bila odgođena za sutra, UEFA je ipak danas odlučila kazniti Hrvatski nogometni savez.

Ono što je najbitnije, a kao što smo i najavili, nogometna reprezentacija Hrvatske ostaje na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Tu odluku donijela je Disciplinska komisija UEFA-e pod predsjedavanjem Austrijanca Thomasa Partla nakon sastanka koji je trajao više od sedam sati.

HNS će UEFA-i morati platiti kaznu od “samo” 100.000 eura, što je mnogo manje nego što se očekivalo.

Uz Partla, o sudbini Hrvatske su raspravljali i odlučivali Jacques Antenen (Švicarska), Sandor Berzi (Mađarska), Emilio Garcia Silvero (Španija), Lorenz Hans (Njemačka), Jim Stjerne Hansen (Danska), Ioan Angelo Lupescu (Rumunija), Rudolf Repka (Češka), James Show (Irska) i Joel Wolff (Luksemburg).

Podsjetimo, manja grupa huligana je prekinula susret protiv Češke u okviru drugog kola grupe D u St. Etienneu, kada su sa tribine gdje su bili smješteni navijači Hrvatske u 85. minuti na teren doletjele baklje i topovski udari, nakon čega je ostali dio publike burno reagovao i došlo je do kratkotrajne tučnjave.

U izvještaju delegata, osim pirotehnike, nasilja na tribini i prekida utakmice, stoji i rasističko i homofobično ponašanje navijača Hrvatske.

Osim novčane kazne, UEFA je HNS-u zabranila prodaju ulaznica određenoj grupi navijača do kraja turnira u Francuskoj.

KOMENTARI:
Loading...