Trener taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo Haris Husić je ostvario historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu osvojivši titulu viceprvaka evrope na Evropskim igrama za veterane.

Haris Husić je zajedno sa klupskim kolegom Belmirom Berberovićem učestvovao na Evropskim igarama za veterane (European Masters Games) koje se održavaju u Nici od 1. – 11. oktobra.

Evropske igre veterana su manifestacija najsličnija Olimpijskim Igrama, ali samo za sportaše koji imaju iznad 35 godina starosti.

Organizira se svake četiri godine, a učestvovalo je oko 10.000 sportaša iz cijele Evrope koji se takmiče u 27 sportova. Naravno, jedan od sportova je i olimpijski taekwondo, gdje su naši predstavnici nastupili kao jedini sportaši iz Bosne i Hercegovine.

Haris Husić je nastupio u teškoj kategoriji, preko 80 kg, te ostvario tri veličastvene pobjede.

Nakon kvalifikacijskih borbi, u četvrtfinalnoj borbi je savladao predstavnika Turske, u polufinalu izvojevao pobjedu nad predstavnikom Italije, pa u finalu, nažalost, zbog povrede ruke, nije uspio dovesti borbu do samoga kraja, te se morao zadovoljiti srebrenom medaljom protiv predstavnika Francuske. Belmir Berberović je nastupio u poluteškoj kategoriji, do 80 kg., te je nakon kvalifikacionih borbi, već u četvrtfinalu poražen od predstavnika Španije, koji je i osvojio titulu Evropskog veteranskog prvaka.

“Veoma jaka konkurencija na Igrama veterana, kao što sam i očekivao, je samo doprinijela ostvarivenju ovog historijskog rezultata. Iako sam u svaki meč ušao izuzetno pripremljen i bez povrede, nažalost finalni susret je bio vrlo kritičan za mene. Zbog zadobivene povrede ruke nisam mogao dovesti meč do samoga kraja, te sam se morao zadovoljiti medaljom srebrenog sjaja. Naravno, presretan sam zbog ostvarenog rezultata, te zahvalan porodici i prijateljima, kao i članovima najuspješnijeg taekwondo kluba u državi, kluba Novi Grad Sarajevo, suplementaciji Elit Nutritiona i Entea izgradnji cesta, na nesebičnoj podršci!

Nadam se ću imati prilike, braniti naslov prvaka Svijeta u Oklandu, na Novom Zelandu za dvije godine!” – izjavio je Haris Husić, aktuelni viceprvak Evorpe., saopćeno je iz Taekwondo cluba Novi Grad Sarajevo.

KOMENTARI:
Loading...