Grčki mediji tvrde da je transparent na kojem je pisalo “Nož, žica, Srebrenica” došao iz Srbije.

Mnogo se bure podiglo nakon sinoćnje utakmice kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji u kojoj su reprezentacije Grčke i Bosne i Hercegovine remizirale 1:1.

Na dijelu tribine gdje su bili smješteni navijači Grčke, osvanuo je transparent na kojem je pisalo “Nož, žica, Srebrenica”, što je izazvalo bijes kod bh. navijača i javnosti.

Međutim, nakon utakmice, grčki navijači su se izvinili gostima iz BiH, te tvrde kako sporni transparent nije bio djelo Grka, već navijača Crvene zvezde, koji su stigli u Atinu iz Srbije.

Naime, navijači grčkog Olympiacosa su zbratimljeni sa navijačima Crvene zvezde, te imaju jake veze sa neofašističkom strankom u Grčkoj Zlatna zora, tvrdi jedan od grčkih navijača.

Nešto slično se desilo i na predhodnoj utakmici ove dvije reprezentacije na Karaiskakiju 12. oktobra 2012. godine, kada je na tribini zapaljena zastava Bosne i Hercegovine, a kasnije je ustanovljeno da su zastavu zapalili navijači stigli iz Srbije.

1d7b0f5687156ab4b811d0ca535d3074

Cijeli je slučaj dobio i političku dimenziju nakon što je danas ministar kulture i sporta Grčke, George Vasiliaidis tražio hitno od grčke Vlade da osudi i hitno identifikuje osobe koje su istakle transparent.

Mnogi navijači Grčke su putem socijalnih mreža izrazili žaljenje zbog incidenta, a isto je uradio i Fudbalski savez Grčke.

 

KOMENTARI:
Loading...