Ovo je ujedno i prvi put da se jedna odbojkaška selekcija naše zemlje plasirala na neku veliku smotru, iako su u Bosni i Hercegovini rođena brojna velika odbojkaška imena.

Nažalost, odbojkaši i odbojkašice rođeni u Bosni i Hercegovini u prošlosti baš i nisu bili pretjerano opredjeljeni da igraju za zemlju svog rođena.

Nadati se, da će ovaj historijski plasman na EP promijeniti taj negativni trend, a zašto se tome nadamo?

Naime, odbojka i nije sport koji je pretjerano popularan u Bosni i Hercegovini, pa su druge zemlje mnogo više profitirale od, konkretno odbojkašica, rođenih u našoj domovini, ali i od odbojkaša.

Onako, na prvu, bez imalo pretjerivala, Bosna i Hercegovina bi bila najozbiljniji kandidat za najviši plasman na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu kad bi kojim slučajem sve odbojkašice rođene na teritoriji naše države zaigrale za njenu nacionalnu selekciju.

U prilog tome govore imena najbolje odbojkašice svijeta Tijane Bošković, čija je sestra korektor naš selekcije, Brankice Mihajlović, jednog od najboljih primača servisa na svijetu, a koje nastupa za reprezentaciju Srbije.

Mihajlović je na samom startu reprezentativne karijere i nosila dres BiH, no nakon promjene sportskog državljanstva sa Srbijom je osvojila skoro sve što se može osvojiti.

Tu je i 20-godišnja Božana Butigan iz Čapljine, odbojkašica koja nastupa za Hrvatsku, a ove ove sezone je s italijanskom Imoco Coneglianom osvojila CEV Ligu prvaka.

Svakako ne treba zaboraviti na jedan od stubova reprezentacije Turske, Melihu Ismailoglu (Smajlović), djevoku rođenu u Gradačcu koja već godinama brani boje najboljih turskih klubova.

Ima tu još imena koja bi se mogla dodati ovom spisku, no ova su definitivno četiri najzvučija, a slobobno možemo ustvrditi i najkvalitetnija.

Bilo kako bilo, neko je kriv što ne igraju za BiH. Nećemo se mučiti pitanje ko je kriv, vjerovatno bi nas sve interesovalo gdje bi nam bio kraj da smo ih večeras gledali na terenu s Edinom Begić i ostalim djevojkama u dresu BiH… Nažalost, taj odgovor teško da ćemo ikada dobiti.