Na EURO-u će nastupiti 24 reprezentacije čiji igrači igraju u 32 države i 208 klubova.

Najviše ih “hljeb” zarađuje u Engleskoj. Čak 152 igrača koji su prijavljena za EURO igraju u engleskim ligama i to u 35 različitih klubova.

Ugovore u njemačkim klubovima ima 91 igrač, a 75 ih igra u Italiji. Zatim slijede Španija (42), Rusija (32), Francuska (32)…

Nakon Cityja i Chelseaja po broju igrača na EP-u slijedi njemački prvak Bayern ima 14 reprezentativaca, Juventus 12, a Manchester United i Dynamo Kijev po 11.

Hrvatski prvak Dinamo visoko je na listi po broju reprezentativaca, Modri ih imaju osam. Petoricu u taboru Vatrenih (Dominik Livaković, Mislav Oršić, Bruno Petković, Joško Gvardiol, Luka Ivanušec), Arijan Ademi i Stefan Ristovski igraju za Sjevernu Makedoniju, a Mario Gavranović za Švicarsku.

FK Sarajevo jedini je bh. tim koji će imati predstavnika na Evropskom prvenstvu, a Bordo tim će u selekciji Sjeverne Makedonije predstavljati Krste Velkoski.

Izvan Starog kontinenta igra 11 igrača koji su prijavljeni za EURO, sedmorica u sjevernoameričkom MLS-u, trojica u Kini, a jedan u Japanu.

Najviše igrača koji igraju u domovini imaju Englezi, 23 od 26 prijavljenih, te Italijani i Rusi po 22 reprezentativca.

Finci i Slovaci od 26 prijavljenih imaju samo po jednog reprezentativca koji igra u domovini. Defanzivac Daniel O’Shaughness je član HJK Helsinkija, dok veznjak Vladimir Weiss igra za Slovan iz Bratislave.

O’Shaughness je rođen u Riihimakiju, otac mu je Irac, a majka Finkinja, pa ima i irsko državljanstvo.

Klubovi s najviše igrala na EP-u:
15 – Chelsea, Manchester City
14 – Bayern Munchen
12 – Juventus
11 – Manchester United, Dynamo Kijev
10 – Borussia Dortmund, Borussia M’gladbach
9 – Liverpool, RB Leipzig, Inter…

Zemlje s najviše fudbalera na EURO-u:
152 – Engleska
91 – Njemačka
75 – Italija
42 – Španija
32 – Rusija
31 – Francuska…