U finalu Lige prvaka 1. juna u Madridu snage će odmjeriti Liverpool i Tottenham, a u finalu Europske lige 29. maja u Bakuu će igrati Arsenal i Chelsea.

Osim što sva četiri kluba dolaze iz Engleske, čak tri su iz Londona. 

Četiri kluba iz iste zemlje nastupila su i u finalima kupova 1990. godine, no tada su se igrala tri takmičenja- Kup prvaka, Kup Uefa i Kup kupova. Te sezone četiri predstavnika u finalima imali su Talijani koji su osvojili sva tri kupa. U elitnom razredu sastali su se Milan i Benfica, u Kupu Uefa igrali su Juventus i Fiorentina, a u Kupu kupova Sampdorija i Anderlecht, a slavili su Milan, Juve i Sampa. Bila je to i jedina godina kada su sva tri euro-kupa otišla u istu zemlju.

Otkako je startala Liga prvaka 1993. godine u četiri navrata se dogodilo da u finalima Lige prvaka i Kupa UEFA/Evropske lige igraju po tri kluba iz iste zemlje, dva puta je to uspjelo Talijanima, a dva puta Špancima.

Ipak, engleska Premier liga prva je dočekala da u finalima oba velika evropska takmičenja gleda svoje klubove. Kako je do toga došlo? 

Prva lige Engleske već godinama troši ogromne količine novca da bi privukla najbolje igrače svijeta, pa su tako klubovi poput Manchester Cityja, Manchester Uniteda i Chelseaja nogometašima postali jednako privlačni koliko i Barcelona ili Real Madrid. 

Manchester City ima najskuplju ekipu u Evropi, sa ukupnom vrijednošću od 843 miliona funti. Manchester United (£679m), Liverpool (£608m), Chelsea (£581m), Arsenal (£370m), Tottenham (£339m), Everton (£332m) i Leicester (£238m) se također nalaze na spisku top 20 najskupljih klubova.

Uspjeh koji su engleski klubovi ove godine ostvarili na evropskoj sceni dokaz je važnosti novčane moći. 

Dokaz za to jeste i plaća naših internacionalaca: Miralem Pjanić standardni je igrač u vodećem klubu Italije, no puno manje zarađuje od Seada Kolašinca koji baš i nije standardni starter u engleskom Arsenalu.   

Premier liga trenutno zapošljava i neke od najkvalitetnijih trenera na svijetu, što je sigurno doprinijelo velikom uspjehu njihovih klubova. Pep Guardiola i Jurgen Klopp trenirali su neke od najvećih evropskih klubova prije nego što su dospjeli na čelo Manchester Cityja i Liverpoola. 

Takmičarski duh je bio na visokom nivou u Engleskoj proteklih sezona i tjerao je ekipe da uvijek budu u top formi. Engleski klubovi su više nego i u jednoj “ligi petice” izjednačeni po kvaliteti, pa je ishod skoro svake utakmice do kraja neizvjestan. U Engleskoj nema izrazitog favorita čak ni onda kada se sastaju prvi i 10. ili 15. klub na tabeli, za razliku od goleme većine drugih evropskih država u kojim se čak i desetak kola prije kraja prvenstva znaa ko će osvojiti naslov a ko preseliti u iži rang takmičenja. 

Liverpool i Manchester City veći dio tekuće sezone proveli su u neizvjesnom takmičenju za prvo mjesto, a najmanje deset klubova grčeviti se bori za mjesto na tabeli koje vodi u evropska takičenja. Snažan tempo koji Premier liga održava napravio je veliki doprinos uspjehu engleskih klubova van zemlje. 

U svakom slučaju, sve ljubitelje najpopularnijeg sporta na svijetu čekaju uzbudljive utakmice u finalima ova dva velika evropska takmičenja. 

alt

alt

alt

alt

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...