Najpoznatiji i najuspješniji bosanskohercegovački fudbalski menadžer Edo Kurtagić uspješno je kompletirao transfer Josipa Kvesića iz Fudbalskog kluba Željezničar u turski Antalyaspor. Posao je okončan jučer premda je dogovor postignut mnogo ranije.

Kako je Kurtagić za portal Radiosarajevo.ba pričao nakon ”stisnute ruke” s čelnicima bogatog turskog superligaša, povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine s Grbavice je trebao ići i prije utakmica Ferencvarošem.

”Moram reći da su čelnici Fudbalskog kluba Željezničar ispali korektni. Oni su bili svjesni da će fudbaler ići, da je ponuda dobra, ali je postignut dogovor da odigra utakmice protiv Ferencvaroša. Niko nije razmišljao o tome šta će se desiti ako Plavi preskoče i Mađare. Prošli su, željeli su da Kvesić odigra i dvomeč sa Standardom, ali Antalya više nije mogla čekati. Tako je posao konačno kompletiran”, kazao je Kurtagić za portal Radiosarajevo.ba.

Klubovi izbjegavaju menadžere

Priznaje da je pravi podvig prodati igrača iz bh. lige. Neugledna je, infrastrukturno katastrofalna, nezanimljiva.

”Kad se bavite ovim poslom, najteže što vam se može desiti jeste da prodajete igrače iz bh. lige. Klubovi izbjegavaju menadžere jer misle da mogu sami i da mogu bolje. A ne mogu, pogledajte i uvjerit ćete se. Kada je neki klub iz naše lige kvalitetno prodao nekog igrača? Teško je zaista, mogao bih vam do sutra pričati kakvih sam sve iskustava imao. Ne može klub igrača plaćati 1.000 maraka i očekivati da će na njemu zaraditi milion. Ne ide to tako”, pojasnio nam je Kurtagić.

Nema sistema i nema znanja. Naš sagovornik bh. fudbalske prilike ne želi porediti s turskim ili engleskim. Kazao nam je da je situacija u regionu neuporedivo bolja.

”Srbija i Hrvatska imaju koncept. U njihovim reprezentacijama uvijek ima igrača iz domaćeg prvenstva. Koliko je igrača iz Premijer lige igralo u Brazilu? Da me niko pogrešno ne shvati, ali zaista nije normalno da u nacionalnom timu nema igrača iz Željezničara, Sarajeva, Zrinjskog. Ne ide to tako. Ne znam otkud nam pravo da se nadamo nekakvim milionskim iznosima i zaradama od transfera. Neće ih biti dok se stvari ne postave na pravo mjesto”, dodao je Kurtagić.

Samuel Eto’o također u Antalyji

On je posredovao i prilikom dolaska jedne velike zvijezde u novi klub Josipa Kvesića. Prije Širokobriježanina, ovaj klub pojačao je Samuel Eto’o.

”Veliki i sjajan marketinški potez. Čelnici kluba željeli su pokazati da mogu napraviti velike stvari i uspjeli su. Sjajan potez”, zaključio je Edo Kurtagić na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

KOMENTARI:
Loading...