U meču koji troši “desetke” litara znoja Damir Džumhur je nakon tri sata i 15 minuta rezultatom 3:2 (1:6, 7:6 /7:4/, 4:6, 6:3, 6:1) u setovima slavio protiv Kylea Edmunda i upotpunio bh. bajku koju piše zajedno sa Mirzom Bašićem.

Džumhur je prvi set odigrao veoma loše što govori i rezultat na kraju seta koji je glasio 6:1. Od svoja četiri servisa, naš teniser je samo jedan okončao osvojenim gameom, dok su preostala tri rezultirala brejkom Edmunda koji je svoje tri serve krunisao s tri osvojena gamea.

Onda je uslijedio izuzetno težak drugi set sa preokretima i nervozom. Naprije Džumhur pravi brejk i dolazi do vodstva od 2:0. Potom Britanac veže dva gamea uzimajući jedan Damirov servis. Naš teniser nije pokleknuo, te je uzvratio novim brejkom za 4:3 nakon duge razmjene udarca i srčanog slavlja zbog dobijenog gamea.

Tu se drama nije završila. Edmund ponovo pravi brejk za 4:4, a onda su oba tenisera uspješno krunisali servise čime su stigli do tie-brejka u kojem je naš teniser bio bolji sa 7:4, te tako izjednačuje u setovima na 1:1. Uslijedila je rasprava Džumhura i sutkinje što nije rijetkost za našeg tenisera koji time pokazuje svoju želju za pobjedom.

Džumhur gubi drugi servis u trećem setu i dopušta Edmundu vodstvo od 3:1 koje je Britanac bez većih problema čuvao do kraja seta i poveo sa ukupnih 2:1.

Nošen bh. publikom sa tribina naš teniser je u četvrti set ušao motiviran i pravljenjem brejka kod drugog Edmundovog servisa dolazi do prednosti od 3:1 koju svojim servisom povećava na 4:1. Do kraja seta Džumhur je čuvao razliku i izjednačio na 2:2 u setovima.

Sunčani dan i visoka temperatura u Australiji iščekivali su stresnu završnicu meča, a sa tribina malog terena čulo se “Hajmo Damire!”.

I poslušao je. Samo se mučio za vodstvo od 2:1, a onda je rutinski do kraja slavio sa 6:1 i nastavio bh. bajku. Mirza Bašić je ranije slavio protiv Haasea, a Džumhur protiv Edmunda, pa sada, nakon što je Bosna i Hercegovina prvi put u historiji imala dva tenisera u prvoj rundi nekog Grand Slama, sada imamo dvojicu i u drugoj rundi.

Džumhur u narednoj fazi igra protiv Davida Goffina iz Belgije.

KOMENTARI:
Loading...