Odgovor na to pitanje dat će analiza briseva hajdukovaca koje su splitski epidemiolozi jutros poslali u Zagreb na sekvenciranje, jer se običnim PCR testom to ne može utvrditi – on samo pokazuje da je riječ o koroni, ali ne i je li riječ o “mutantu”, pišu Sportske novosti.

U zadnjih nekoliko dana zaraženo je čak 12 igrača i osam članova stručnog štaba što epidemiolozi smatraju velikim brojem jer u grupi koja je bila na gostovanju u Rijeci proteklog sedmice bile su samo 33 osobe.

S obzirom na epidemiološke mjere koje je propisala UEFA, ako ih se pridržavaju u bilo kojem fudbalskom klubu, ovako “masovno” zaražavanje nije očekivano.

Splitski doktori kažu da po epidemiološkoj anamnezi niko od zaraženih nije bio u inostranstvu, pa tako nisu mogli doći u kontakt s britanskim virusom, ali je moguće da je neko od igrača ili člana stručnog štaba pokupio “mutant” i prenio ga ostatku ekipe.

U svakom slučaju, odgovor radi li se ipak o “britancu” koji se širi dvostruko brže od “starog” korona virusa trebalo bi dati sekvenciranje iz dobivenih uzoraka, koje će se vjerojatno raditi ili u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević ili u Institutu Ruđer Bošković.

Hajduk je odgodio jučerašnji meč protiv Slaven Belupa, a velike su šanse da bude odgođen i meč protiv Dinama, koji je na rasporedu 21. februara.